Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία προχωρούν στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους, καλώντας και άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, για να διασωθεί η λύση δύο κρατών που κινδυνεύει λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Για ιστορική στιγμή κάνει λόγο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, χαιρετίζει η Χαμάς, ενώ το Ισραήλ κατακεραυνώνει τις κυβερνήσεις των τριών κρατών, που γίνονται πιόνια στα χέρια του Ιράν και ανακαλεί τους πρεσβευτές του.
Σάιμον Χάρρις – Πρωθυπουργός Ιρλανδίας
«Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης».
Ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας από το Δουβλίνο, ανακοινώνει την συντονισμένη απόφαση των τριών κυβερνήσεων να προχωρήσουν στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης.
Ταυτόχρονα, γίνονται δηλώσεις σε Μαδρίτη και Όσλο.
Πέδρο Σάντσεθ – Πρωθυπουργός Ισπανίας
«Την ερχόμενη Τρίτη, εικοσιοκτώ Μαίου, η Ισπανία θα εγκρίνει κατά το Υπουργικό Συμβούλιο την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης».
Γιόνας Γκαρ Στέρε – Πρωθυπουργός Νορβηγίας
«Η Νορβηγία θα θεωρεί την Παλαιστίνη ένα ανεξάρτητο κράτος, με όλα τα δικαιώματα και τα καθήκοντα που απορρέουν από αυτό».
Η κίνηση δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και καιρό οι ηγέτες των τριών κρατών έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στο βήμα αυτό, εκτιμώντας ότι θα συμβάλει στην ανάδειξη της ανάγκης για πολιτική επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος, μέσω της λύσης δύο κρατών, που έχει ταφεί κάτω από τα συντρίμμια της ισοπεδωμένης Λωρίδας της Γάζας.
Πέδρο Σάντσεθ – Πρωθυπουργός Ισπανίας
«Και αν ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για μένα, είναι ότι ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν διαθέτει κανένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Παλαιστίνη».
Γιόνας Γκαρ Στέρε – Πρωθυπουργός Νορβηγίας
«Είναι μια επένδυση στην μοναδική λύση που μπορεί να φέρει διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Και μια ισχυρή έκκληση προς άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο».
Για ιστορική ημέρα, κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς.
Ναμπίλ Αμπού Ρουντεινή – Εκπρόσωπος Παλαιστίνιου Πρόεδρου
«Η αναγνώριση από τα ευρωπαικά κράτη σήμερα είναι στην ουσία ένα μεγάλο πολιτικό και διπλωματικό επίτευγμα».
Την απόφαση χαιρετίζει και η Χαμάς.
«Θεωρούμε ότι αυτό θα είναι σημείο καμπής για το παλαιστινιακό ζήτημα».
Έξω φρενών το Ισραήλ. Γίνεστε πιόνια στα χέρια του Ιράν και της Χαμάς, προειδοποιεί Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία ο ΥΠΕΞ, Ίσραελ Κατς, διαμηνύοντας ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.
Ίσραελ Κατζ – ΥΠΕΞ Ισραήλ
«Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την κυριαρχία του Ισραήλ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά του και δεν θα το επιτρέψουμε. Έχω διατάξει την ανάκληση των πρεσβευτών μας και θα λάβουμε μέτρα για να το αποτρέψουμε».
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εντός των επόμενων βδομάδων αναμένεται το παράδειγμα της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας να ακολουθήσουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Σλοβενία και η Μάλτα.
Για την Γαλλία το θέμα δεν είναι ταμπού αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, σχολιάζει το Παρίσι, την ώρα που το Βερολίνο επαναλαμβάνει την στήριξή του στη λύση δύο κρατών, υποδεικνύοντας όμως ότι πρέπει να προηγηθεί διάλογος.
Ενόχληση Λευκωσίας από τον «τούρκικο όρο» σε επίσημο έγγραφο της Παλαιστίνης
Την ενόχληση της Λευκωσίας προκάλεσε στο μεταξύ αναφορά σε «Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου» εννοώντας την Κ.Δ, στην αγγλική μετάφραση της ανακοίνωσης του Παλαιστίνιου Προέδρου, με την οποία ευχαριστούσε τα ευρωπαικά κράτη που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης. Έγιναν διαβήματα και διορθώθηκε το λάθος, που αποδόθηκε σε υπάλληλο του πρακτορείου ειδήσεων, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή απολογήθηκε για την αναστάτωση. Στο ρεπορτάζ και δήλωση του Παλαιστίνιου Πρέσβη στην Λευκωσία.
Γραφείο προέδρου Παλαιστίνης
«Αξίζει να σημειωθεί ότι οκτώ μέλη της Ε.Ε αναγνωρίζουν ήδη την Παλαιστίνη και συγκεκριμένα η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου και η Σουηδία».
Ως «Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου» παρουσιαζόταν για μία και πλέον ώρα η Κ.Δ σε επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του Προέδρου της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς. Μέσω της οποίας ευχαριστούσε τα κράτη μέλη της Ε.Ε που αναγνώρισαν σήμερα το κράτος της Παλαιστίνης αλλά και τα άλλα οκτώ που εδώ και δεκαετίες το έχουν πράξει, ανάμεσά τους και η Κύπρος.
Γραφείο προέδρου Παλαιστίνης
«Αξίζει να σημειωθεί ότι οκτώ μέλη της Ε.Ε αναγνωρίζουν ήδη την Παλαιστίνη και συγκεκριμένα η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου και η Σουηδία».
Το ΥΠΕΞ προέβη άμεσα σε διαβήματα προς την Παλαιστινιακή Αρχή, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της Λευκωσίας για τον όρο, που μόνο η Τουρκία, που δεν αναγνωρίζει την Κ.Δ, χρησιμοποιεί.
Η Παλαιστινιακή Αρχή προχώρησε στη διόρθωση του κειμένου και απολογήθηκε, αποδίδοντας το, σε λάθος του μεταφραστή του κειμένου αφού στην αραβική γλώσσα γινόταν αναφορά στην Κύπρο.
Ο ΑΝΤ1 επικοινώνησε με τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην Κύπρο, Αμπντάλα Αττάρι, ο οποίος επέμεινε ότι πρόκειται για ατόπημα χωρίς καμία άλλη προέκταση.
«Εμένα προσωπικά και ως Πρέσβης και ως Παλαιστίνιος μου χάλασε τη χαρά σήμερα. Είναι λάθος. Οι επίσημες ανακοινώσεις βγαίνουν στα αραβικά. Εγώ έχω το αραβικό κείμενο και αναφέρεται στην χώρα Κύπρος. Στο Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπάλληλος έκανε το λάθος, δεν ξέρω πως και διορθώθηκε. Δεν υπάρχει θέμα. Αν κάποιος θέλει να πάρει το θέμα διαστάσεις, δεν ξέρω…»
Και επανέλαβε τις ευχαριστίες της Παλαιστίνης προς την Κ.Δ, η οποία ήταν από τις πρωτοπόρες χώρες που αναγνώρισαν το ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.