Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στο πλευρό των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Πολωνίας, τάσσεται ο ΠτΔ, στην πρότασή τους για δημιουργία κοινής ευρωπαικής αεράμυνας και μάλιστα εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα προκύψουν εξελίξεις στο ζήτημα.

«Η Ε.Ε το έχω πει πολλές φορές, για να μπορεί να σταθεί σε διεθνές επίπεδο, για να μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον γεωπολιτικό ρόλο που θέλει να διεκδικήσει θα πρέπει να είναι στρατηγικά αυτόνομη και όταν λέμε στρατηγικά αυτόνομη μιλάμε πρωτίστως για τα θέματα άμυνας, ασφάλειας και ενέργειας. Άρα συμφωνώ απόλυτα με αυτή την εισήγηση.», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Την πρόταση Μητσοτάκη – Τουσκ, αξιολογεί θετικά και η Πρόεδρος της Ε.Ε Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, η οποία διεκδικεί εκ νέου τον θώκο, ενώ εκτιμάται ότι υπέρ τάσσονται και αρκετά κράτη μέλη της Ε.Ε, λόγω του ασταθούς γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Στο περίμενε...

Σε στάση αναμονής η κυβέρνηση για το κυπριακό, με το βλέμμα να στρέφεται στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να βρεθεί εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου Ιουνίου η απεσταλμένη του Γ.Γ των ΗΕ. Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν θα συζητήσει με τον Αντόνιο Γκουτέρες τα όσα κατέγραψε στις επαφές της και θα συναποφασίσουν τα επόμενα βήματά της, με τον ΠτΔ να επαναλαμβάνει την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για διάλογο.

«Δεν μας ανησυχεί ο διάλογος. Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε και μακάρι να υπάρξει είτε θετική ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς, είτε και πρόσκληση από τον ίδιο τον Γ.Γ. Εγώ έχω μεταφέρει στην κ. Ολγκίν ότι είμαι έτοιμος για συνάντηση.», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Κανένα σινιάλο υποχώρησης δεν στέλνει πάντως η Άγκυρα. Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, ο οποίος επισκέπτεται παράνομα τα κατεχόμενα για εγκαίνια και επιθεωρήσεις έργων, εν τη απουσία μάλιστα του Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι η "μητέρα πατρίδα" Τουρκία δεν θα τους εγκαταλείψει ποτέ, όπως έπραξε και το 1974, αλλιώς η μοίρα των Τ/κ μπορεί να ήταν η ίδια με τους Παλαιστινίους, όπως προκλητικά ισχυρίστηκε.