Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ενδεχομένως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν, προκειμένου να ενημερώσει τον Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό.

Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Πάφο.

Συγκεκριμένα είπε ότι μετά την 1η Ιουνίου και ενδεχομένως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, η κ. Ολγκίν θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και να τον ενημερώσει.

«Από δική μας πλευράς να επαναλάβω για ακόμη μία φορά ότι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, είμαστε έτοιμοι για συζήτηση, δεν φοβόμαστε τον διάλογο, δεν μας ανησυχεί ο διάλογος. Ξέρουμε τι θέλουμε, ξέρουμε που θέλουμε να πάμε και μακάρι να υπάρξει είτε θετική ανταπόκριση από τουρκικής πλευράς, είτε και πρόσκληση από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα», είπε.

Σημείωσε ότι έχει μεταφέρει στην κ. Ολγκίν ότι είναι έτοιμος για συνάντηση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει οποιαδήποτε ανταπόκριση από τουρκοκυπριακή πλευράς, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε νέα ενημέρωση ή κάτι που μπορεί να αναφέρει δημόσια.

Σημείωσε ότι η πιο πρόσφατη επαφή με την τουρκική πλευρά, ήταν μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Ενημερώθηκα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ήταν η τελευταία, η πιο πρόσφατη επαφή με την τουρκική πλευρά, έχω ενημερωθεί για τα όσα συζητήθηκαν», είπε.

Πρόσθεσε ότι αν πραγματικά μας ενδιαφέρει η επανέναρξη των συνομιλιών, δεν θεωρεί ότι πρέπει να μιλήσει περισσότερο και συγκεκριμένα δημοσίως.