Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Οκταυ Εηντε

Αίσθηση προκάλεσαν στην Κύπρο οι δηλώσεις του Φουάτ Οκτάι, για τα όσα συζήτησε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με τον ΥΠΕΞ της Νορβηγίας και παλιό γνώριμο της Κύπρου, από την θητεία του ως Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Μετά από συνάντησή τους στο Όσλο, ο Φουάτ Οκτάι δήλωσε σε τουρκικά μέσα, ότι ο Νορβηγός ΥΠΕΞ τον εξέπληξε ευχάριστα καθώς εξέφρασε πλήρη κατανόηση στις τουρκικές θέσεις στο κυπριακό, επιρρίπτοντας ολοκληρωτικά την ευθύνη για το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά στην ε/κ πλευρά.

Εκτίμησε μάλιστα ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο Όσλο για προώθηση της τουρκικής θέσης για άρση του δήθεν εμπάργκο  κατά των Τ/κ.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στον ΑΝΤ1, οτι η Λευκωσία μόλις ενημερώθηκε, προέβη σε ενέργειες για να διαπιστώσει εάν όντως η νορβηγική κυβέρνηση υιοθετεί τα όσα ανέφερε ο Φουάτ Οκτάι, με το Όσλο να ξεκαθαρίζει οτι «η Νορβηγία δεν έχει διαφοροποιήσει τις θέσεις της στο Κυπριακό. Κανένας αξιωματούχος δεν μίλησε ποτέ για άρση του "εμπάργκο" των Τ/κ, ούτε δικαιολόγησε την αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ των ΗΕ και ελπίζουμε σε λύση.»

Εκφράζοντας μάλιστα έκπληξη για τις δηλώσεις Οκτάι, χωρίς να αποκλείουν αυτές να έγιναν επί σκοπού.

Άγκυρα και ψευδοκράτος συνεχίζουν πιστά στην στρατηγική που χάραξαν, βάζοντας στο τραπέζι και την απαίτηση για άρση της δήθεν απομόνωσης των Τ/κ,  επιχειρώντας να θάψουν την όποια προοπτική υπάρχει ακόμη από την εν εξελίξει αποστολή της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, την οποία βιάζονται να βγάλουν εκτός εικόνας.

Η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντηθεί σε περίπου 10 ημέρες με τον Γ.Γ των ΗΕ, τον οποίο θα ενημερώσει και μαζί θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα, όπως η ίδια δήλωσε πριν αναχωρήσει από την Κύπρο κατά την τελευταία της επίσκεψη.

Στα κατεχόμενα θα βρεθεί στο μεταξύ ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τσεβντέτ Γιλμάζ, για συζητήσεις με την ψευδοκυβέρνηση, ενώ όπως ανακοινώθηκε, θα επισκεφθεί και το Βαρώσι.