Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την προτεραιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στο Κυπριακό και τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει η Αθήνα για την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των μερών, ανέδειξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη σημερινή του συνάντηση, στην Αθήνα, με την Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Γεραπετρίτης «τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα για την Ελλάδα, η οποία υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ». 

«Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα εργάζεται συστηματικά σε όλα τα διεθνή φόρα, προσβλέποντας στην εκκίνηση ενός διαλόγου μεταξύ των μερών, με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

«Κρίσιμο να καθίσουν στο τραπέζι Χριστοδουλίδης-Τατάρ»

Τη σημασία που αποδίδει η ελληνική πλευρά στην εύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στην Άγκυρα.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο κ. Γεραπετρίτης είπε "η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των μερών. Δηλαδή μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Τατάρ, υπό την αιγίδα της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έτσι ώστε να δούμε το πεδίο μέσα στο οποίο θα κινηθούμε».

«Και το πεδίο δεν μπορεί να είναι άλλο παρά μόνο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», τόνισε.

«Μολονότι, υπάρχει πράγματι τα τελευταία χρόνια μία αυξημένη ρητορική εκ μέρους της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με μία κυριαρχική ισότητα, η οποία είναι εκτός πλαισίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, το κρίσιμο αυτή τη στιγμή –και γι’ αυτό εμείς ασκούμε όλη την επιρροή μας– είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Τατάρ», εκτίμησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ασκούνται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές πιέσεις. «Διατηρώ την ελπίδα ότι στο προσεχές διάστημα θα έχουμε συζητήσεις για το ζήτημα αυτό. Να μπορέσουμε να διακριβώσουμε τις δυνατότητες για να προχωρήσουμε σε μια μακρά και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να αφήσουμε πίσω το Κυπριακό», επισήμανε ο ίδιος.

Ακόμη, υπογράμμισε ότι πεποίθηση τόσο της ελληνικής, όσο και της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων συμβάλλει θετικά και στις συζητήσεις για το Κυπριακό ζήτημα.