Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το μήνυμα που μετέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας στον Τούρκο Πρόεδρο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη ήταν όπως η Άγκυρα αξιοποιήσει το μομέντουμ που δημιουργείται στα ευρωτουρκικά, μετά και την θετική στάση της Λευκωσίας και των Αθηνών στο ζήτημα και να ανοίξει τον δρόμο για εξελίξεις και στο Κυπριακό.  

Από τις δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντηση των ηγετών Ελλάδας Τουρκίας, καταγράφηκε το χάσμα απόψεων στο ζήτημα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, που χαρακτήρισε το Κυπριακό θέμα ύψιστης σημασίας για την ελληνική πλευρά, να τονίζει χαρακτηριστικά ότι το αντίδοτο στην διαφωνία και σε οποιοδήποτε αδιέξοδο, είναι μόνο ο διάλογος. Γι` αυτό και χαίρομαι, όπως σημείωσε για τον διορισμό της κ. Ολγκίν ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θεωρώ, πρόσθεσε, ότι πρέπει να της δοθεί χρόνος για την αναζήτηση μίας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, ξεκινώντας με την εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο μερών για την αναζήτηση μιας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, ξεκινώντας με εποικοδομητική συζήτηση των δύο μερών. 

Είναι κάτι που επαναλαμβάνει τα τελευταία 24ωρα και ο ΠτΔ, απέναντι στην πεισματική άρνηση του Ερσίν Τατάρ να τον συναντήσει παρουσία της κυρίας Ολγκίν. 

Κι σε αυτό το σημείο ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα οποία όπως σημείωσε δίνουν μια θετική προοπτική στην επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ερμηνευτούν σωστά και θα αξιοποιηθούν από την τουρκική πλευρά. 
 
Σαφώς πιο σύντομη η αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό. Αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης δίκαιης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό, στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί, ένα βήμα το οποίο θα ισχυροποιήσει την σταθερότητα και την γαλήνη της περιοχής. 

Το σημαντικό σαφώς δεν είναι όσα ακούσαμε στις δηλώσεις τους, αλλά τα όσα ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Λευκό Σαράι και εάν ο Τούρκος Πρόεδρος άφησε οποιοδήποτε περιθώριο ελπίδας για απαγκίστρωσή του από τις άτεγκτες θέσεις του στο Κυπριακό. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είτε αργότερα απόψε, είτε πιθανότατα αύριο το πρωί, θα ενημερώσει σχετικά τον ΠτΔ για όλα όσα διαμείφθηκαν στο κρίσιμο τετ α τετ του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.