Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην Άγκυρα ταξίδεψε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα το απόγευμα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Ψηλά στην ατζέντα της συζήτησης τέθηκε μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.

«Είναι σημαντικό να επιτευχθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί. Η υλοποίηση ενός τέτοιου βήματος θα ισχυροποιήσει την σταθερότητα και την γαλήνη της περιοχής», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Από πλευράς του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε: «Συζητήσαμε προφανώς και το Κυπριακό ζήτημα, ένα ζήτημα το οποίο παραμένει υψίστης σημασίας για εμάς, ένα ζήτημα το οποίο προφανώς διαφωνούμε, όμως το αντίδοτο σε οποιοδήποτε αδιέξοδο δεν μπορεί να είναι άλλο από το διάλογο γι’ αυτό και χαίρομαι για τον ορισμό της κ. Ολγκίν, και θεωρώ ότι πρέπει να της δοθεί χρόνος για την αναζήτηση μιας λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ ΟΗΕ, ξεκινώντας από την εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των δύο μερών».  

Όσον αφορά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία έγινε διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δίνουν μια θετική προοπτική στην επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και θέλω να ελπίζω ότι αυτά θα ερμηνευτούν σωστά. Και ότι μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά και από τη δική σας πλευρά». 

Παράλληλα δήλωσε ότι «η Ελλάδα υποστήριξε και την υποστηρίζει παρά τις μεγάλες δυσκολίες την ενταξιακή διαδρομή της Τουρκίας, με την προϋπόθεση βέβαια της ενσωμάτωσης της στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο. 


Συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας

Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησαν ότι πρέπει να κρατήσουν τα κανάλια επικοινωνίας ανοιχτά. «Επιβεβαιώσαμε την αμοιβαία συμφωνία μας να κρατήσουμε τους διαύλους διαλόγου και να αναπτύξουμε την δυναμική στις σχέσεις μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι είχαν μια εξαιρετικά παραγωγική, ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις διμερείς μας επαφές. Να συνεχίσουμε το θετικό δρόμο».

Ωστόσο διαφώνησαν στο θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, στο θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί και στο κατά πόσο η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση ή όχι. Ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, λέγοντας «η θετική ατμόσφαιρα θα συμβάλει στα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας και των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα».

Παίρνοντας στη συνέχεια τον λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι «ο χαρακτηρισμός τής μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά στη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ το έμπρακτο ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας για την ευημερία της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη εκδηλώνεται με την αυτονόητη τήρηση των αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας για τα μέλη της, όπως και για όλους τους Έλληνες πολίτες, αλλά -και θέλω να το τονίσω αυτό- και με τη λήψη ειδικών μέτρων που απολαμβάνουν οι μουσουλμάνοι της χώρας μας».

«Και θεωρούμε επιτυχία μας την ενεργό παρουσία της μειονότητας στην ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή και θα ήταν ευχής έργον αν την ίδια άνθιση γνώριζε και ο, δυστυχώς, διαρκώς συρρικνούμενος ελληνισμός στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Σε αναφορά του στην μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τέμενος ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας. Ανοίξαμε ξανά τη Μονή της Χώρας για λατρεία και επίσκεψη, μετά την απόφαση του 2020. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία να δοθεί στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς τη UNESCO».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε στη συνέχεια ότι «είχαμε ευκαιρία να συζητήσουμε τη στενοχώρια μας, τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει ως τέμενος. Κατ’ ελάχιστον είναι πολύ σημαντικό να διαφυλάξουμε την ξεχωριστή πολιστική αξία του μνημείου, ώστε να είναι επισκέψιμο από όλους»

Αναφερόμενος στην κρίση της Μέσης Ανατολής, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα στα θέματα τα οποία αφορούν τη Μέση Ανατολή. Η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί σε μία αιματηρή και προκλητική εισβολή τρομοκρατών στο έδαφός του, σε μία επίθεση με θύματα αθώους, οι οποίοι δολοφονήθηκαν, απήχθησαν, βασανίστηκαν και μάλιστα από μία τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό». 

Ο κ. Ερντογάν πήρε τότε για δεύτερη φορά τον λόγο για να απαντήσει ότι η Χαμάς «δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση». «Η Χαμάς είναι μια αντιστασιακή οργάνωση της οποίας τα εδάφη είναι κατεχόμενα και προστατευμένα από το 1947. Δυστυχώς, αυτή η οργάνωση είναι μια αντιστασιακή οργάνωση που αγωνίζεται να προστατεύσει το Ισραήλ από τη βάναυση ανθρώπινη απώλεια 45 χιλιάδων. Πρέπει να το δούμε αυτό. Θα ήταν σκληρή προσέγγιση να χαρακτηρίσουμε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση».

«Ψηφίζοντας θετικά στον ΟΗΕ, δεν συμμετείχατε στη βαρβαρότητα ούτε γίνατε συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν. Σας ευχαριστώ για αυτό. Αν πείτε τώρα ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση, θα στεναχωρηθούμε. Προς το παρόν, παρακολουθώ τη Χαμάς βήμα προς βήμα. Πιστεύω ότι μπορεί να έχετε λάθος προσέγγιση εδώ, δεν συμφωνώ με αυτό. Η Δύση τους επιτίθεται με όλα τα είδη όπλων και θα μου προκαλούσατε λύπη αν αποκαλούσατε τη Χαμάς, η οποία έχει απομονωθεί από αυτά τα εδάφη, τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήρε πάλι τον λόγο και είπε: «Ας συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό, αλλά συμφωνούμε στην ανάγκη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και πάνω από όλα να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι». «Αυτό μπορεί να γίνει», ανταπάντησε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Άγκυρα γύρω στις 15:30. Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Στη συνέχεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο προεδρικό μέγαρο όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση. 

Στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες επαφές με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των Υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Κώστα Φραγκογιάννη, αρμοδίων για τον πολιτικό διάλογο και τη «θετική» ατζέντα και του Μπουράκ Ακσαπάρ, του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Αθανάσιου Ντόκου, της Συμβούλου Διεθνούς Στρατηγικού Σχεδιασμού, Αριστοτελίας Πελώνη, και της Διευθύντριας Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρας Κάπη.

Παράλληλα, η παρουσία των διοικητών των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών, του Ιμπραήμ Καλίν και του Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο δείπνο και η συνάντηση τους την ώρα που πραγματοποιείται η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη είναι άλλο ένα δείγμα της προσπάθειας σταθεροποίησης του θετικού κλίματος μεταξύ των δυο χωρών.

Μετά την ολοκλήρωση των δηλώσεων θα ακολουθήσει το δείπνο, στο οποίο σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, η τουρκική προεδρία έχει καλέσει και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, γεγονός που θεωρείται πως δείχνει τη θετική προσέγγιση που δείχνει η Άγκυρα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην τουρκική πρωτεύουσα.

Μετά το επίσημο δείπνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα αναχωρήσει από την Άγκυρα. 

Πηγή: skai.gr/ ΚΥΠΕ