Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ργε

Πραγματοποιείται σήμερα στην Άγκυρα στις 15.30, το πολυαναμενόμενο ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος των χωρών όπως αναφέρουν και οι δύο κυβερνήσεις είναι να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά» και να γίνουν θετικά βήματα προόδου σε ζητήματα που θα φέρουν τα κράτη πιο κοντά, θέματα δηλαδή ήπιας πολιτικής. Τα βλέμματα της Λευκωσίας στρέφονται στην πρωτεύουσα της Τουρκίας αναμένοντας έστω και το παραμικρό θετικό βήμα που θα βοηθήσει στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως έχουν μπει οι κόκκινες γραμμές, ενώ από την Άγκυρα φαίνεται πως το τελευταίο διάστημα επιλέγει ξανά μια σειρά από δηλώσεις και ρητορική έντασης.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες από τη «Milliyet» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οφείλουν οι δύο χώρες στους λαούς τους μια περίοδο χωρίς εντάσεις.

Σε δική του συνέντευξη, στην Καθημερινή, ο Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι στόχος είναι να λυθούν τα προβλήματα με σκοπό να εδραιωθεί η ελληνοτουρκική φιλία και να ανεβούν οι διμερείς σχέσεις σε πρωτόγνωρο και ιστορικό επίπεδο.

Όπως δήλωσαν κυβερνητικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επίσκεψη γίνεται με στόχο να διατηρηθούν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο ούτως ώστε να προχωρήσουν οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο επόμενο βήμα.

Οι ίδιες πηγές είπαν πως στη συνάντηση θα συζητηθούν όλα τα θέματα της διμερούς ατζέντας ενώ αναμένεται να οριστούν τα χρονοδιαγράμματα των επόμενων επαφών σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, θετικής ατζέντας και Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Παρ’ όλο το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως είπε και ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, οι βασικές διαφορές δεν έχουν επιλυθεί, με την Τουρκία να μην έχει αλλάξει εκ βάθους την πολιτική και τις διεκδικήσεις της.

Την ελληνική πλευρά, ξενίζει μεταξύ άλλων η ένταξη στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Τουρκίας η «γαλάζια πατρίδα» και η «πατρίδα των αιθέρων», όπως ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο τον προηγούμενο μήνα.

Ένα άλλο ζήτημα που προκάλεσε σύννεφα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η λειτουργία ως τζαμί του βυζαντινού ναού της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Κάτι που όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε θα θίξει στην αυριανή συνάντηση, τονίζοντας πως «ήταν μια παντελώς αχρείαστη και σε ένα βαθμό προκλητική ενέργεια».

Τριγμοί από πλευράς Τουρκίας προκύπτουν από το θέμα των θαλάσσιων πάρκων που το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος. Από τουρκικής πλευράς προκλητικά τονίζεται πως «στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά και νησίδες που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους». Η Ελλάδα ξεκαθαρίζοντας τη θέση τα τονίζει πως με βάση το Δίκαιο της θάλασσας, θα προχωρήσει στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της.

Υπάρχει ελπίδα για το Κυπριακό;

Σε δηλώσεις του χθες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στάθηκε στη σημαντικότητα της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν λέγοντας πως είναι ένα πολύ σημαντικό ταξίδι και όσον αφορά την προσπάθεια που γίνεται στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, όπως ανέφερε, ελπίζει ότι θα προκύψει κάτι θετικό από στη συνάντηση, ειδικότερα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για επανέναρξη των συνομιλιών. Επεσήμανε δε πως είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες για το θέμα με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Πάντως, σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη Milliyet, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «η Ελλάδα ήταν πάντα ένθερμος υποστηρικτής της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας στην ΕΕ, εντός του πλαισίου του ευρωπαϊκού κεκτημένου» προσθέτοντας «ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ωφελήσει επίσης τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και τα βήματα προς μια θετική ατζέντα μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας» εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό» το οποίο όπως είπε είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ξακαθάρισε ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος Χριστοδουλίδης και πρωθυπουργός Μητσοτάκης είχαν χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία για συντονισμό ενόψει των σημερινών συναντήσεων. 

Αυτό που θα μεταφέρει ο κ. Μητσοτάκης στον Τούρκο Πρόεδρο, είναι ότι υπάρχει μια πολιτική στάση από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, όπως η διασύνδεση του Κυπριακού με τα Ευρωτουρκικά, ανέφεραν. 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά την συνάντησή του με τον Τούρκο Προέδρο, αναμένεται να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το βράδυ της Δευτέρας ή την Τρίτη.

Η επίμονη αδιαλλαξία του Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος αποφεύγει να αναφερθεί στο Κυπριακό ενώ σε έμμεση αναφορά που έκανε κατά τη συνέντευξή του στην Καθημερινή, μιλώντας για τα ενεργειακά και τις συμφωνίες Κύπρου-Ισραήλ, έσπευσε να διευκρινήσει ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία που έγινε «μεταξύ της Ελληνικής Διοίκησης στη Νότια Κύπρο και του Ισραήλ» παραγνωρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, «δηλαδή της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», όπως επιδεικτικά τόνισε. Υπέδειξε δε, ξανά, ότι «Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι δύσκολο για μια ενεργειακή πλατφόρμα που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία να επιτύχει στην περιοχή, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τη σύγκληση της διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο για την οποία μιλάμε χρόνια, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια βάση λύσης με προσέγγιση «win-win».  

Πρόκειται για μια αναφορά που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ελπίδα ότι ο Ερντογάν είναι έτοιμος να συζητήσει και πόσο μάλλον να αναθεωρήσει τις πάγιες, αδιάλλακτες και επεκτατικές του θέσεις σε ό,τι αφορά την Κύπρο.