Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μετά τη συνάντηση του Προέδρου Χριστουδουλίδη με την κ. Ολγκίν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε ότι «η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε στην κα Ολγκίν την ετοιμότητα της πλευράς μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή έστω και για μια συνάντηση με τον κ. Τατάρ στην παρουσία της κας Ολγκίν. Παράλληλα η συνάντηση Ολγκίν-Τατάρ διήρκησε μόλις 20 λεπτά, ενώ στις δηλώσεις του ο κατοχικός ηγέτης επιμένει στην αναγνώριση της "τδβκ" για να μπει σε διαπραγματεύσεις. 

Η κα Ολγκίν αναχωρεί αύριο από τη χώρα μας, αναμένουμε την επόμενη επίσκεψη της στην Κύπρο και θα αναμένουμε ασφαλώς και τα αποτελέσματα της πολύ σημαντικής συνάντησης σήμερα μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου».

Ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει επί του παρόντος πότε θα είναι η επόμενη επίσκεψη της κ. Ολγκίν στην Κύπρο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ανέφερε ότι από τις συναντήσεις που είχε η κ. Ολγκίν «έχει σχηματίσει μια άποψη ως προς το ποια θα έπρεπε να είναι τα επόμενα βήματα για να υπάρξει η απαραίτητη πρόοδος στο Κυπριακό και είναι αυτά που συζητούνται μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φαντάζομαι είναι αυτά που θα συζητήσει και με τον κ. Τατάρ σε λίγο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφοι ότι η κα Ολγκίν δήλωσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα και ερωτηθείς ποια είναι αυτά και αν προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβεί σε κάποιες ενέργειες, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν νομίζω να προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άλλωστε το ελάχιστο που πρέπει να γίνει κατά τη διάρκεια της παραμονής της κας Ολγκίν στη χώρα μας είναι μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τατάρ. Ο διάλογος είναι όχι μόνο το πρώτο βήμα, είναι το αυτονόητο βήμα που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Εμείς επαναλαμβάνουμε τη δική μας βούληση και πρόθεση να γίνει τέτοια συνάντηση, διότι είναι μέσα από τον διάλογο που μπορούν όλες οι ανησυχίες να επιλυθούν, να απαντηθούν, να τοποθετηθούν».

Ολγκίν: Θα ενημερώσει τον ΓΓ των ΗΕ για τις επαφές της για Κυπριακό

Δεν θα σταματήσει να πιέζει για διάλογο μέχρι την τελευταία στιγμή, είπε τη Δευτέρα η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς ανακοίνωσε ότι η αποστολή της φτάνει στο τέλος της και ότι θα ενημερώσει τις επόμενες τον Αντόνιο Γκουτέρες για τις επαφές της.

Η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο διήρκησε περίπου 50 λεπτά.

Μόλις 20 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση Ολγκίν-Τατάρ στα κατεχόμενα

Μόλις 20 λεπτά διήρκησε η συνάντηση που είχε η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, η συνάντηση ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 12.00 το μεσημέρι. Είκοσι λεπτά αργότερα η κ. Ολγκίν αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ενώ αναμενόταν να προβεί σε δηλώσεις ο κ. Τατάρ.

Δεν μπορεί να προχωρήσει σε έναν διάλογο χωρίς πρωτοβουλίες που ν’ αφορούν την άρση των «άδικων εμπάργκο» κατά των Τ/κ, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ μετά τη συνάντησή του με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, επαναλαμβάνοντας ότι χωρίς επιβεβαίωση της "κυριαρχικής ισότητας" και του "ισότιμου διεθνούς καθεστώτος" δεν μπορεί να ξεκινήσουν επίσης διαπραγματεύσεις.

Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε τη θέση του ότι οι Ε/κ στη συνέχεια "εκδίωξαν τους Τ/κ από την ΚΔ με τη βία των όπλων και με το ψήφισμα 186 στις 4 Μαρτίου 1964, η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε δεκτή ως Κυβέρνηση όλης της Κύπρου". Κατά τον κ. Τατάρ, ο ΟΗΕ που νόμιζε ότι το Κυπριακό θα λυθεί ύστερα από λίγο, έκανε στην πραγματικότητα λάθος και αυτό το λάθος διαρκεί για 60 χρόνια.

Πρόσθεσε δε ότι μπορεί οι συναντήσεις (της κ. Ολγκίν) με την κοινωνία των πολιτών να δίνουν διαφορετικά μηνύματα, «αλλά τελικά εδώ υπάρχει ένας εκλεγμένος πρόεδρος και αυτό το κράτος έχει πολιτική (ΣΣ: εννοεί τον εαυτό του ως Τ/κ ηγέτη και το ψευδοκράτος). Φυσικά, υπάρχουν διάφορες διαστάσεις στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτού του κράτους. Αλλά τελικά, αυτή είναι μια νέα και επίσημη πολιτική, εθνική πολιτική, που εφαρμόζεται με εκλεγμένο πρόεδρο και την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας», είπε.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση εντός του επόμενου μήνα (με την Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ), ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η κ. Ολγκίν αναχωρεί σήμερα από το νησί κι αυτή την στιγμή δεν γνωρίζει ο ίδιος εάν θα υπάρξει κάποια άλλη συνάντηση.