Σε λιμνάζοντα νερά κρατούν το Κυπριακό η Άγκυρα και ο Ερσίν Τατάρ.
Η τρίτη αποστολή στην Κύπρο της Μαρία Ανχελα Ολγκίν ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, ελέω της άρνησης της τουρκικής πλευράς για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση, που σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος στον Έλληνα Πρωθυπουργό, κατά την χθεσινή συνάντησή τους στην Άγκυρα, όταν του υπέδειξε την ανάγκη Νίκος Χριστοδουλίδης και Ερσίν Τατάρ να συζητήσουν τις θέσεις τους ανοιχτά, ενώπιον της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες.
«Θα δούμε», ήταν η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η Μαρία Ανχελα Ολγκίν, η οποία δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά της για την στάση του Ερσίν Τατάρ στο ζήτημα, διαμήνυσε σε συνεντεύξεις που παραχώρησε, την βούλησή της να συνεχίσει την προσπάθεια για τριμερή ή και πολυμερή συνάντηση, αφού πρώτα ενημερώσει σχετικά τον Γενικό Γραμματέα, αλλά και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
«Η κυρία Ολγκίν, θα ενημερώσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας για το έργο της», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ Φαρχάν Χακ.
«Αναμένουμε από την κυρία Ολγκίν αρχές Ιουνίου να συζητήσει τα δεδομένα με τον ΓΓ των ΗΕ, όπως η ίδια πλέον τα αξιολογεί αλλά και τα επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν για να υπάρξει πρόοδος. Δεν αναμέναμε ούτε εμείς, ούτε η κυρία Ολγκίν ότι θα ήταν εύκολο το έργο μας. Γνωρίζουμε τις προκλήσεις όμως δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να αποθαρρυνθούμε και να αποπροσανατολιστούμε από τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Η απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε σήμερα την Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος επανέλαβε την βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τις προσπάθειες για εκκίνηση διαλόγου μεταξύ των μερών για επίλυση του Κυπριακού.
«Το κρίσιμο αυτή τη στιγμή – γι αυτό κι εμείς ασκούμε όλη την επιρροή μας – είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Τατάρ. Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς ασκούνται όλες οι αναγκαίες διπλωματικές πιέσεις. Διατηρώ την ελπίδα ότι στο προσεχές διάστημα θα έχουμε συζητήσεις για το ζήτημα αυτό.», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Αρμόδιες πηγές δήλωναν στον ΑΝΤ1 ότι στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών, τα οποία έχουν συνδεθεί κατά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το Κυπριακό, δίνουν χώρο για άσκηση πιέσεων προς την Άγκυρα για αλλαγή στάσης, κάτι το οποίο θα επιδιωχθεί και από Ευρωπαίους ηγέτες, που έχουν πρόσβαση και μπορούν να επηρεάσουν την τουρκική κυβέρνηση.
Η ανάγνωση των κομμάτων
Με μια δραματική ανακοίνωση παρεμβαίνει στα του Κυπριακού, ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Αφού σχολιάζει αρχικά την χωρίς αποτέλεσμα ολοκλήρωση και της τρίτης αποστολής της Μαρία Άνχελα Ολγκίν, εκτιμά ότι απέμειναν 6 βδομάδες για την αρχή της λύσης ή την αρχή του τέλους του Κυπριακού, στρέφοντας τα πυρά του και στην κυβέρνηση.
«Το Κυπριακό, δυστυχώς, δεν βρίσκεται στο "παρά πέντε": βρίσκεται στο "και πέντε". Με την ηγεσία της χώρας μας, κατά την προσφιλή της πρακτική, να περιορίζεται, όπως μας έχει συνηθίσει, στον ρόλο του παρατηρητή των εξελίξεων και του σχολιαστή των γεγονότων.», τονίζει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.
Τις αναφορές του Έλληνα Πρωθυπουργού ενώπιον του Τούρκου Προέδρου για το Κυπριακό, χαιρετίζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
«Σημαντική και η δημόσια προτροπή του προς τον Τούρκο Πρόεδρο να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ευελπιστούμε ότι η Άγκυρα θα πάρει το μήνυμα.», αναφέρει ο ΔΗΣΥ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επέμεινε ότι το κλειδί για άρση του αδιεξόδου, πρέπει να αναζητηθεί στα ενεργειακά ζητήματα, στη βάση και σχετικής πρότασης του κόμματος.
«Ακόμα και προχθές ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στα ενεργειακά. Τουλάχιστον εάν τελικά δεν ανταποκριθεί η τουρκική πλευρά, να είναι ξεκάθαρο στο διεθνή παράγοντα ποιος είναι εκείνος ο παράγοντας που δεν θέλει να προχωρήσουμε», δήλωσε Στέφανος Στεφάνου.
Σε αλλαγή τακτικής, καλεί η ΕΔΕΚ.
«Να προταχθεί η θέση ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και εποικισμού και όχι θέμα έλλειψης δήθεν «εμπιστοσύνης», αναφέρει.
Στα κατεχόμενα συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά του Ερσίν Τατάρ και από κόμματα και οργανώσεις, τα οποία καταδικάζουν την αδιαλλαξία που επιδεικνύει στο Κυπριακό.