Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Να βουλιάξει την Ευρώπη, και πρώτα την Κύπρο, με πρόσφυγες από την Συρία, απειλεί ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, σκορπώντας φόβο και ανησυχία. 

«Να ληφθεί εθνική απόφαση και να ανοίξει η θάλασσα σε οποιονδήποτε θέλει να φύγει για την Ευρώπη, για την Κύπρο», είπε ο Χασάν Νασράλα. 

Η προκλητική δήλωση του Χασάν Νασράλα, στο πλαίσιο τηλεοπτικού διαγγέλματος που μεταδόθηκε ζωντανά, έγινε μόλις ένα δεκαπενθήμερο μετά την ιστορική, όπως χαρακτηρίστηκε, συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Λιβάνου, στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, που προνοεί την χορήγηση ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στη Βηρυτό για την αποτροπή, μεταξύ άλλων, και της παράτυπης μετανάστευσης. 

Συμφωνία, που στο εσωτερικό του Λιβάνου, προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε τέχνασμα των Βρυξελλών για να τσιμεντώσει την εσαεί παραμονή στο έδαφος της χώρας των δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων. 

«Δεν εννοώ να εξαναγκάσουμε τους Σύρους να επιβιβαστούν σε πλεούμενα και να φύγουν. Αλλά τώρα, τους το απαγορεύουμε, κι έτσι στρέφονται σε λαθρέμπορους και φουσκωτές βάρκες και έχουμε πνιγμούς στη θάλασσα, διότι ο στρατός εφαρμόζει πολιτική απόφαση με σκοπό να εμποδίζονται», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χρονική συγκυρία της δήλωσης-απειλής του Χασάν Νασράλα δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη με τις προεδρικές εκλογές που δρομολογούνται στο Λίβανο, αλλά ούτε και με την ετήσια σύνοδο για τη Συρία που θα διεξαχθεί τέλη Μαίου στις Βρυξέλλες.

Με τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, να επιδιώκει μέσω απειλών και εκβιασμών, να εξαναγκάσει στην ουσία την διεθνή κοινότητα να επανεξετάσει την πολιτική της για τη Συρία.

Σε επαφή με το Λίβανο

Προβληματισμός στη Λευκωσία από τη δήλωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, που δύναται να διαταράξει τις ισορροπίες εντός της γειτονικής χώρας και να ανατρέψει τα θετικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την συμφωνία που συνομολογήθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με τις αρχές του Λιβάνου και θεωρούμε ότι μέσα από αυτές τις επαφές θα μπορέσουμε να το διαχειριστούμε», είπε ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο να υπενθυμίζει, από την εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι», ότι ο Λίβανος έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας, μεταξύ των οποίων και η συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη και ειδικότερα προς την Κύπρο, που είναι η πλησιέστερη στη Μέση Ανατολή χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.