Τηλεόραση Ραδιόφωνο
μεταναστευτικό

Σε πορεία οριστικοποίησης φαίνεται να έχει εισέλθει ο σχεδιασμός των Βρυξελλών για στήριξη του Λιβάνου.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, πρώτο στη λίστα εναλλακτικών σεναρίων, αποτελεί η στήριξη της Βηρυτού με ποσό που κυμαίνεται κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ ως πρώτη δόση και με βασική προϋπόθεση την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που απαίτησε η Λευκωσία και όπως πληροφορούμαστε οι Βρυξέλλες θα ικανοποιήσουν. Στόχος της Κομισιόν είναι να επιλέξει μεταξύ των εναλλακτικών σεναρίων και να ανακοινώσει τα οριστικά ποσά για στήριξη του Λιβάνου στις 2 Μαΐου, όταν εκεί θα βρίσκεται η πρόεδρος του σώματος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.  

Οι πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι η χορήγηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα κινείται σε τρεις κατευθύνσεις. 

Πρώτον, στην αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών, που λόγω εγγύτητας καταλήγουν στην Κύπρο, ως επίσης και την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και διακινητών. 

Δεύτερον, στην ενίσχυση του Στρατού του Λιβάνου, ώστε να είναι σε θέση να επιβάλει και τη συγκράτηση των ροών και την καταπολέμηση διακινητών και εμπορίας ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο αρμόδιος Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι επισκέφθηκε πριν από λίγες μέρες τον Λίβανο και επέλεξε να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, και με τον αρχηγό του στρατού, Στρατηγό Joseph Aoun.  

Τρίτον, στην ενίσχυση βασικών υποδομών στη χώρα, από τις οποίες θα επωφεληθούν και οι Σύροι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον Λίβανο.  

Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφέρουμε ακόμη δύο στοιχεία. Πρώτον, εάν τελικά επιλεγεί το σενάριο παραχώρησης στο Λίβανο ευρωπαϊκών κονδυλίων 400 εκατομμυρίων ευρώ, αυτό θα αποτελεί μια πρώτη δόση και θα παρέχεται δυνατότητα στο ίδιο πλαίσιο για πολλαπλασιασμό των κονδυλίων ώστε να φτάσουν σε πολύ υψηλά ποσά, πέριξ των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ υπό προϋποθέσεις βεβαίως, οι οποίες δεν διαφέρουν από τα τρία στοιχεία που προαναφέραμε.  

Το άλλο στοιχείο που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι η ανησυχία κοινοτικών κύκλων, τόσο για τα επίπεδα διαφθοράς στο Λίβανο όσο και για την κακοδιαχείριση που αποδίδεται στη χώρα. Δεδομένου ότι δεν έχει πρόεδρο εδώ και ενάμιση χρόνο από τον Οκτώβριο του 2022, ενώ στη βουλή συμμετέχει η πολιτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ, το παραστρατιωτικό κομμάτι της οποίας περιλαμβάνεται στη λίστα ευρωπαϊκών κυρώσεων με ότι βεβαίως αυτό συνεπάγεται.