Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μετά από συζητήσεις μηνών, διαμάχες και συγκρούσεις που έφθασαν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες, η βρετανική βουλή, άναψε εντέλει πράσινο φως στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο του Ρίσι Σούνακ για την απέλαση αιτητών ασύλου από τη χώρα στη Ρουάντα.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα κι αφού προηγήθηκε αυστηρή προειδοποίηση του Βρετανού Πρωθυπουργού ότι κανείς δεν θα έφευγε από τα έδρανα πριν την έγκριση του νομοσχεδίου. 

«Μέχρι εδώ. Όχι άλλες υπεκφυγές. Όχι άλλη καθυστέρηση. Το κοινοβούλιο θα καθίσει απόψε εδώ και θα ψηφίσει όσο αργά κι αν είναι. Όχι αν, όχι αλλά. Αυτές οι πτήσεις θα πάνε στην Ρουάντα.», ανέφερε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ.

Το «Σχέδιο Ρουάντα» που φέρει τη υπογραφή του Ρίσι Σούνακ, στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παράτυπης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η χώρα, με κύρια οδό εισόδου τη θάλασσα της Μάγχης.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει, πρόσφυγες και μετανάστες από όπου κι αν κατάγονται, θα απελαύνονται στη Ρουάντα, εάν έχουν εισέλθει παράνομα στην επικράτεια της χώρας. Με την κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, να λαμβάνει για την υποδοχή τους, αδρή χρηματική αμοιβή. 

Οι πρώτοι μετανάστες που πρόκειται να απελαθούν έχουν ήδη ενημερωθεί με επιστολές.

«Είμαι πολύ αγχωμένος. Δεν ξέρω τι να κάνω. Το μόνο που σκέφτομαι είναι αυτό το γράμμα και την Ρουάντα.», είπε ένας αιτητής ασύλου από το Ιράν.

«Αν πριν έρθω εδώ μου έλεγαν αυτό, ότι θα με στείλουν στη Ρουάντα, δεν θα ερχόμουν ποτέ.», ανέφερε αιτητής ασύλου από το Σουδάν.

Το βρετανικό μέτρο κατακρίνουν ως ρατσιστικό, διεθνείς οργανισμοί, την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια εξίσωση για τη μετανάστευση.

«Αυτό το νέο νομοσχέδιο υπονομεύει σοβαρά το κράτος δικαίου στο Η.Β και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο παγκοσμίως», δήλωσε η Ραβίνα Σιαμπντασάνι, εκπρόσωπος της UNHCR.

«Από την οπτική μας, είναι μια ζοφερή ημέρα για τα δικαιώματα των προσφύγων», τόνισε ο Μάθιου Σάλτμαρς, εκπρόσωπος της UNHCR.

Ο Ρίσι Σούνακ μοιάζει να μην λογαριάζει τις διεθνείς επικρίσεις, ενώ δηλώνει ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω ούτε κι αν η χώρα του βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν ότι το μέτρο είναι και ένα προεκλογικό χαρτί για τους Συντηρητικούς, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι Τόρις αναμένεται να υποστούν βαριά ήττα στις επικείμενες εκλογές.