Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Τον ρόλο που δύναται να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στις κοινές δηλώσεις με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, στο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

«Θα έχουμε άλλο ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δυο εβδομάδες, όπου θα συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Είμαστε έτοιμοι για πρόοδο σε αυτόν τον φάκελο, σε μια προσέγγιση βήμα προς βήμα, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα δεσμευτεί εποικοδομητικά σε όλες τις πτυχές των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου φυσικά του Κυπριακού και της επανέναρξης των συνομιλιών με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προσπάθειες επιστροφής σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασε η επικεφαλής του Σώματος Ρομπέρτα  Μέτσολα.

«Έχετε την πλήρη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να βρεθεί ένας δρόμος προς τα εμπρός στο πλαίσιο του σχεδίου του ΟΗΕ. Και η προσωπική σας δέσμευση και ηγεσία σε αυτό εκτιμάται ιδιαίτερα», είπε η κ. Μέτσολα.

Το Κυπριακό ήταν μεταξύ των ζητημάτων που συζήτησαν νωρίτερα η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου με την κ. Μέτσολα.

«Ζητήσαμε για άλλη μια φορά από τη διεθνή κοινότητα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας να βοηθήσουν εποικοδομητικά, ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνηθέντος πλαισίου που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα», ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής.

Από πλευράς της η κ. Μέτσολα τόνισε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα αποδεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο και επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι η Κύπρος εντάχθηκε ως ενιαία στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004».

Ζητούν σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου

Οι αναφορές του προέδρου της Δημοκρατίας, για την ύπαρξη συγκεκριμένων προτάσεων από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είχαν ως αποτέλεσμα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να ζητήσουν μέσω ανακοινώσεων τους, σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση.

«Είναι με μεγάλη έκπληξη που ακούσαμε τη δήλωση του ΠτΔ ότι υποβλήθηκαν προτάσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ και ο ίδιος τις έχει ήδη αποδεχτεί. Δεν θα έπρεπε ο ΠτΔ να ενημερώσει αμέσως τους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων ή έστω την ομάδα κυπριακού; Επαναλαμβάνουμε ξανά τη θέση μας ότι το Εθνικό Συμβούλιο στην παρούσα φάση θα πρέπει να συνέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλάς.

«Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις για το περιεχόμενο των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ τις οποίες αποδέχθηκε ήδη ο κ. Χριστοδουλίδης και να καταθέσουν τις απόψεις τους» αναφέρει με ανακοίνωση του το κόμμα.

Νέα επίθεση Τατάρ
 
Στα κατεχόμενα ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σήμερα συγκάλεσε σύσκεψη με τα τουρκοκυπριακά κόμματα ενόψει της μετάβασης του στη Νέα Υόρκη όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε εικασίες ότι θα εξαναγκαστεί να αποδεχθεί συγκεκριμένες προτάσεις του Αντόνιο Γκουτέρες για επιστροφή στις συνομιλίες.  

Ενώ με γραπτή δήλωση ο κατοχικός ηγέτης επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αφορμή τις χθεσινές αναφορές του στους εορτασμούς για την επέτειο έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

«Εκτός από το εγκώμιο της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ στη δήλωσή του, ο Χριστοδουλίδης δείχνει για άλλη μια φορά ότι η ελληνική νοοτροπία δεν έχει αλλάξει και συνεχίζεται από τον ίδιο όταν λέει ότι: «η ένωση με την Ελλάδα, που είναι ο πολιτικός στόχος του αγώνα, μπορεί να μην επιτεύχθηκε, αλλά ο αγώνας της ΕΟΚΑ αποδεικνύει ότι μπορούμε να πετύχουμε κάθε στόχο», ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης.