Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κθτ

Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πήραν συνέντευξη από το προσωπικό των δύο μεγαλύτερων νοσοκομείων της Γάζας για πιθανά εγκλήματα, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές. 

Κατά την διάρκεια του πολέμου, τα δύο νοσοκομείο υπήρξαν υψηλού επιπέδου ισραηλινοί στόχοι, με το Ισραήλ να κατηγορεί τη Χαμάς ότι τα χρησιμοποιεί για στρατιωτικούς σκοπούς, ισχυρισμός ο οποίος αρνούνται τόσο η Χαμάς όσο και το ιατρικό προσωπικό. 

Οι πηγές ανέφεραν ότι οι ερευνητές του ΔΠΔ έχουν λάβει κατάθεση από το προσωπικό του νοσοκομείου Al SHifa που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του θύλακα και στο κύριο νοσοκομείο στο Khan Younis στα νότια, στο Nasser. 

Το γραφείο του εισαγγελέα του ΔΠΔ αρνήθηκε να σχολιάσει επιχειρησιακά ζητήματα σε εν εξελίξει έρευνες, επικαλούμενος την ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας των θυμάτων και των μαρτύρων. 

Το ΔΠΔ είπε ότι ερευνά και τις δύο πλευρές στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ όσο και της επακόλουθης ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα. 

Το Ισραήλ αρνείται την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, περιλαμβανομένου και των επιθέσεων γύρω ή στα νοσοκομεία, καθώς όπως αναφέρει όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δικαιολογούνται από την παρουσία της Χαμάς. Τα νοσοκομεία προστατεύονται βάσει διεθνών συνθηκών κατά τη διάρκεια πολέμου. Επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων μπορούν να καταστήσουν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το ΔΠΔ. Ωστόσο η προστασία αυτή μπορεί να χαθεί υπό ορισμένες συνθήκες αν χρησιμοποιούνται με τρόπο επιβλαβή για τον εχθρό. 

Υπό το φόβο ο Νετανιάχου

Όπως μετέδωσαν ισραηλινά ΜΜΕ την Κυριακή, ο Βενιαμίν Νετανιάχου φοβάται ότι αυτή την εβδομάδα είναι πιθανόν να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του από το ΔΠΔ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ένταλμα αναμένεται και για τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ αλλά και για τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Χέρτζι Χαλέβι. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε την Κυριακή από τον Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους, να βοηθήσει για να μην εκδοθούν εντάλματα σύλληψης, που θα μπορούσαν να βάλουν στο στόχαστρο τον υπουργό Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του την Παρασκευή ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι οι επικείμενες αποφάσεις του ΔΠΔ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «επικίνδυνο προηγούμενο». 

«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας. Ενώ οι αποφάσεις του δικαστηρίου της Χάγης δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, θα αποτελέσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα απειλεί τους στρατιώτες και τους αξιωματούχους κάθε δημοκρατίας που μάχεται την εγκληματική τρομοκρατία και την επιθετικότητα», πρόσθεσε. 

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του ΔΠΔ, ωστόσο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δήλωσε την Παρασκευή ότι η δικαιοδοσία του επεκτείνεται σε εδάφη που καταλαμβάνει το Ισραήλ κατά τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967, ανοίγοντας το δρόμο στον γενικό εισαγγελέα να ανοίξει έρευνα για εγκλήματα πολέμου σε ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες. Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει οποιαδήποτε δικαιοδοσία στους πολίτες του. 

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) – Ποιες είναι οι διαφορές 

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) και το Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) βρίσκονται σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων μεταξύ τους στη Χάγη. 

Και τα δύο δικαστήρια εξετάζουν επί του παρόντος υποθέσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ των δύο. 

Ειδικότερα, οι αρμοδιότητες του ΔΔΔ περιλαμβάνουν την επίλυση νομικών διαφορών μεταξύ κρατών, ενώ το ΔΠΔ διώκει άτομα για εγκλήματα πολέμου. 

1