Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Είναι ό,τι απέμεινε από τα οχήματα τα οποία επλήγησαν από ισραηλινό drone χθες βράδυ στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα στη Λωρίδα της Γάζας.

Μέσα στις στάχτες τα διακριτικά των θυμάτων και προσωπικά τους αντικείμενα. Όλοι εργαζόμενοι στην αμερικανική ΜΚΟ «World Central Kitchen».

«Η World Central Kitchen συντετριμμένη, επιβεβαιώνει ότι επτά μέλη της ομάδας μας σκοτώθηκαν στη Γάζα από πλήγμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Παρά τον συντονισμό των κινήσεων με τον IDF, η συνοδεία χτυπήθηκε ενώ αναχωρούσε από αποθήκη, όπου η ομάδα είχε ξεφορτώσει περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε μεταφερθεί στη Γάζα μέσω της θαλάσσιας διαδρομής.», αναφέρει η WCK.

Τα θύματα κατάγονταν από την Αυστραλία, την Πολωνία, τη Βρετανία, ένας με διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ και Καναδά και ένας Παλαιστίνιος.

Σε αυτό το βίντεο διακρίνεται η Αυστραλή Zomi Frankcom επί τω έργω πριν από κάποιες βδομάδες στη Λωρίδα της Γάζας.

Κι εδώ ο Πολωνός Damian Sobol.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια επίθεση εναντίον της WCK. Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου. Είναι ασυγχώρητο.», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ, Erin Gore.

«Τι έγινε εδώ;», αναφέρει ένας δημοσιογράφος.

«Αυτά είναι τα οχήματα που μετέφεραν φαγητό στους εκτοπισμένους στη Γάζα. Ξαφνικά είδαμε τους Ισραηλινούς να στοχοποιούν τους ανθρώπους εντός των αυτοκινήτων.Είδαμε ξαφνικά το χτύπημα εναντίον τους και τρέξαμε να τους βοηθήσουμε να γλιτώσουν.», εξηγεί ένας Παλαιστίνιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Haaretz το ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τρεις φορές την αυτοκινητοπομπή, η οποία διένυε μια πορεία την οποία είχε εγκρίνει ο στρατός του Ισραήλ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο IDF είχε υποψία για ένοπλο μαχητή της Χαμάς σε ένα εκ των οχημάτων.

Συντετριμμένα τα μέλη της ΜΚΟ, με δάκρυα στα μάτια έσπευσαν έξω από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί των θυμάτων.

Η Οργάνωση, μετά το περιστατικό ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων της στην περιοχή, ενώ θα λάβει σύντομα, όπως αναφέρει, αποφάσεις για τις μελλοντικές της κινήσεις.

Στις 175 ημέρες του πολέμου, είχε προσφέρει περισσότερα από 42 εκατομμύρια γεύματα στους Παλαιστινίους.

Την ισραηλινή επίθεση καταδικάζει σύσσωμη η διεθνής κοινότητα και ζητά την άμεση διερεύνησή της.

«Θρηνούμε με τις οικογένειες και τους φίλους των εργαζομένων στην WCK που έχασαν την ζωή τους στη Γάζα. Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να προστατεύονται, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Ζητούμε ενδελεχή διερεύνηση αυτής της τραγωδίας.», γράφει σε ανάρτηση της στην πλατφόρμα Χ η Κομισιόν.

«Καλούμε το Ισραήλ να διερευνήσει κατ΄επείγον τι συνέβη, διότι ξεκάθαρα υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ.

«Ελπίζω κι απαιτώ από την ισραηλινή κυβέρνηση να αποσαφηνίσει όσο το δυνατό πιο σύντομα τις συνθήκες αυτής της κτηνώδους επίθεσης.», τονίζει ο Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας.

Θα γίνει ό,τι χρειάζεται ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοια τραγωδία, δεσμεύεται ο Βενιαμίν Νετανιάχου, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του οτι τέτοια περιστατικά συμβαίνουν στον πόλεμο.

«Δυστυχώς χθες σημειώθηκε ένα τραγικό περιστατικό κατά το οποίο οι δυνάμεις μας ακούσια χτύπησαν αθώους ανθρώπους της Λωρίδα της Γάζας. Συμβαίνει εν καιρώ πολέμου. Θα το εξετάσουμε μέχρι τέλους.», ανέφερε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το περιστατικό θα διερευνήσει ένα ανεξάρτητο επαγγελματικό σώμα εμπειρογνωμόνων.

Σειρά αναπάντητων ερωτημάτων

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει έντονα την επίθεση κατά των μελών της ΜΚΟ WCK, ενώ εγείρονται και μια σειρά ερωτημάτων για τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτή έλαβε χώρα και πολλοί αφήνουν ακόμη και σκιές γύρω από το κατά πόσο ήταν όντως ένα ακούσιο χτύπημα. 

Κι αυτό διότι σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώνυμες πηγές από τον IDF, αμέσως μετά το πρώτο πλήγμα, όσοι επέζησαν, διέφυγαν στο όχημα που ακολουθούσε και τότε ήταν που δέχθηκε και αυτό χτύπημα και το ίδιο έγινε με το τρίτο αυτοκίνητο της οχηματοπομπής. Το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρα από όπου κατάγονται τρία εκ των θυμάτων, κάλεσε για διαμαρτυρία τον Ισραηλινό Πρέσβη στη χώρα, ενώ ο Πρωθυπουργός και ο ΥΠΕΞ είχαν νωρίτερα μιλήσει για πολλά ερωτήματα που χρίζουν απαντήσεων γύρω από το περιστατικό. Έντονη καταδίκη και από τις κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας, που ζητούν επίσης την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών της επίθεσης.

Η World Central Kitchen εξ αρχής έκανε λόγο για στοχευμένη επίθεση, καθώς όπως διατείνεται, για τη διαδρομή που ακολουθούσε το κομβόι είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με την συνήθη τακτική σε εμπόλεμες ζώνες.

Κοινό ανακοινωθέν ΚΔ και ΗΑΕ

Κοινό ανακοινωθέν εξέδωσαν Κυπριακή Δημοκρατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέσω του οποίου χαρακτηρίζουν επιτακτική την ανάγκη το Ισραήλ να αναλάβει την ευθύνη του για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές αποστολές, οι οποίοι θα πρέπει να είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας το ζωτικής σημασίας έργο τους με ασφάλεια και χωρίς φόβο ότι θα χάσουν τη ζωή τους.

Στο ανακοινωθέν Κ.Δ και ΗΑΕ καταδικάζουν απερίφραστα το χτύπημα και εκφράζουν συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων αλλά και στις χώρες τους, ενώ εύχονται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. 

Καταγγέλλουν κάθε πράξη βίας κατά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίοι αφιερώνουν τη ζωή τους για να υπηρετούν όσους βρίσκονται εν ανάγκη και διαμηνύουν οτι η στοχοποίηση προσωπικού τέτοιων οργανώσεων είναι μια κατάφωρη παραβίαση διεθνών συνθηκών. 

Αφού επαναλαμβάνουν την συνεργασία τους με την WCK στο πλαίσιο του Σχεδίου Αμάλθεια για να αποτραπεί η πείνα στην βόρεια Γάζα και η περαιτέρω ταλαιπωρία στον θύλακα, υπογραμμίζουν οτι η ανθρωπιστική καταστροφή απαιτεί την υιοθέτηση μιας τέτοιας ομαδικής, διεθνούς προσέγγισης για την άμεση άμβλυνση της απειλής για αθώες ζωές, διασφαλίζοντας επείγουσα, ασφαλή, απρόσκοπτη και βιώσιμη παροχή βοήθειας.