Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ανοικτούς λογαριασμούς άφησαν Βερολίνο και Λευκωσία, στα ευρωτουρκικά, καθώς η Σύνοδος Κορυφής δεν κατέληξε σε Συμπεράσματα. Το ζήτημα παραπέμπεται σε ένα επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενδεχομένως τον Απρίλιο, με στόχο την κατάληξη σε μια κοινή γραμμή διαχείρισης της νέας ευρωτουρκικής σχέσης που επιχειρείται να οικοδομηθεί. Κάτι πάντως που μόνο εύκολο δεν είναι.   

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, η Γερμανία ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη, να αποφασίσουν ομόφωνα την πλήρη ενσωμάτωση της έκθεσης Μπορέλ/Κομισιόν για την οικοδόμηση μιας νέας μακρόπνοης ευρωτουρκικής σχέσης, περιλαμβανομένων των επτά δώρων που προτείνεται να παρασχεθούν προς την Άγκυρα, μεταξύ των οποίων και η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης. 

Η Κύπρος απάντησε ότι δεν μπορεί να συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση οικοδόμησης νέας ευρωτουρκικής σχέσης, εάν δεν τεθεί ως προϋπόθεση η διευθέτηση του Κυπριακού και η συμβολή της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ έθεσε παράλληλα και το ζήτημα διορισμού ευρωπαίου εκπροσώπου στη διαδικασία. 

Οι διαφωνίες ήταν κάτι περισσότερο από προφανείς και τελικά, καμιά από τις δύο πλευρές δεν έκανε πίσω παρά τις συζητήσεις που είχαν ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.  

Αυτό οδηγεί σε δύο συμπεράσματα. Αφενός, ότι το Βερολίνο επιθυμεί την οικοδόμηση μιας νέας ευρωτουρκικής σχέσης, χωρίς να τίθεται ως προϋπόθεση η λύση του Κυπριακού, κάτι που είναι εκ των πραγμάτων αρνητικό. Και αφετέρου, ότι η Λευκωσία για πρώτη φορά αρνήθηκε να συναινέσει στους σχεδιασμούς του Βερολίνου και επέμεινε μέχρι τέλους να διασφαλιστούν ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που είναι εκ των πραγμάτων θετικό.  

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα παραμένει ανοικτό και παραπέμπεται σε επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ενδεχομένως τον Απρίλιο.  

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, είχε σκιαγραφήσει τη θέση που τήρησε η Λευκωσία στη διαπραγμάτευση με το Βερολίνο και εμφανίστηκε έτοιμος να συμβάλει σε μια νέα ευρωτουρκική σχέση, νοουμένου ότι θα περνά μέσα και από το Κυπριακό. Εισηγούμαι να παρακολουθήσουμε ένα απόσπασμα των δηλώσεων του προέδρου Χριστοδουλίδη και να επανέλθουμε.  

Στα Συμπεράσματα που εκδόθηκαν, «η Ε.Ε καλεί για άμεση ανθρωπιστική παύση που οδηγεί σε βιώσιμη εκεχειρία» στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι «η πλήρης και ασφαλής ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα είναι απαραίτητη για την παροχή βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό». 

Παράλληλα, οι «27» προτρέπουν την ισραηλινή κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, η οποία θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση. Επισημαίνεται επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την άνευ προηγουμένου απώλεια ζωών αμάχων και την κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει προηγούμενα συμπεράσματά του, που καταδικάζουν τη Χαμάς με τον πιο έντονο τρόπο για τρομοκρατικές επιθέσεις, ζητώντας άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων χωρίς καμία προϋπόθεση.