Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αμαλθεια ανθρωπιστικη βοηθεια

Με χειροκροτήματα και ζητωκραυγές, έγινε ο απόπλους του πλοίου Open Arms από το Λιμάνι της Λάρνακας λίγο πριν τις 9 το πρωί.

Προορισμός, η Λωρίδα της Γάζας. Το Σχέδιο Αμάλθεια, σε πλήρη επιχειρησιακή εξέλιξη. Ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός διάδρομος από την Κύπρο προς την Γάζα, πήρε σάρκα και οστά.

«Μια ιστορική στιγμή. Αυτό το πλοίο πρόκειται να φθάσει τις επόμενες ημέρες στις ακτές της Γάζας, όπου είναι έτοιμη να το υποδεχθεί η ομάδα μας στη Γάζα για να προχωρήσει στην διανομή της βοήθειας.», ανέφερε μέλος WCK, Juan Camilo.

Το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει από 36 έως 48 ώρες, καθώς λόγω του φορτίου που μεταφέρεται σε ειδική πλατφόρμα, το πλοίο πρέπει να κινείται με μικρή ταχύτητα.

Στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, οι εργασίες για την δημιουργία των υποδομών όπου θα εκφορτωθεί η βοήθεια συνεχίζονται πυρετωδώς.

«Ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς»

Λίγα λεπτά αφού σήκωσε άγκυρα το πλοίο Οpen Arms, ο ΠτΔ Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε κι επίσημα την ενεργοποίηση του Σχεδίου Αμάλθεια.

«Το ταξίδι της Αμάλθειας είναι ένα ταξίδι ελπίδας και ανθρωπιάς και μόλις ξεκίνησε. Το πρώτο πλοίο στο πλαίσιο της κυπριακής πρωτοβουλίας θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα απέπλευσε. Είναι σανίδα σωτηρίας για τους αμάχους.», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν άρχισε την ομιλία της ενώπιον του ΕΚ από το Σχέδιο Αμάλθεια, εγκωμιάζοντας την ηγεσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη και τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην αντιμετώπιση μιας ανθρωπιστικής καταστροφής.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα πλοίο εξουσιοδοτείται να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα από το 2005. Η Κύπρος θα διαχειρίζεται τις αναχωρήσεις από το Λιμάνι της Λάρνακας. Κι εμείς, ως Ε.Ε, θα αυξήσουμε την υλικοτεχνική μας υποστήριξη στο έδαφος. Μια συντονιστική ομάδα από την Ε.Ε είναι ήδη στην Κύπρο και θα χρηματοδοτούμε και θα συντονίζουμε την ροή ευρωπαικών αγαθών μέσω αυτού του διαδρόμου.», ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Την ομάδα ειδικών από την Ε.Ε απαρτίζουν πέντε άτομα που αποσπάστηκαν μέσω του Τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαικής Επιτροπής ECHO., φθάνουν απόψε στην Κύπρο και βάση τους θα είναι το Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων στο ΚΣΕΔ. Στους 6 θα αυξηθούν επίσης οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου του ΟΗΕ για τις Υπηρεσίες Προγραμμάτων UNOPS.

«Θα συνεχίσουμε με συνέπεια την προσπάθειά μας σε συναντίληψη με τους εταίρους που θέλουν να συμβάλουν. Οι προσπάθειές μας θα συνεχίσουν και θα εντατικοποιηθούν, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποστέλλεται στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στο Λιμάνι Λάρνακας πλέει και δεύτερο πλοίο της ίδιας ΜΚΟ, το οποίο θα αναλάβει τη δεύτερη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο θύλακα, ενώ εν πλω για την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται και το πλοίο γενικής υποστήριξης General Frank S. Besson του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, τα μέλη του οποίου θα εργαστούν για την κατασκευή προβλήτας για την εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στις ακτές της πόλης της Γάζας.

«Όταν θα καταστεί πλήρως λειτουργικός αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος θα μπορεί να εγγυηθεί μια διαρκή, ρυθμιζόμενη και ισχυρή ροή βοήθειας προς τη Γάζα.», ανέφερε η Φον ντερ Λάιεν.

Με σκεπτικισμό προσεγγίζουν τουλάχιστον επί του παρόντος την εξέλιξη οι Παλαιστίνιοι.

«Γιατί θέλουν τώρα να φτιάξουν οδό μέσω της Κύπρου; Oι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα εντός της Γάζας. Να δημιουργήσουν πολιτοφύλακες θέλουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ», δήλωσε παλαιστίνιος.

Η Κύπρος παρέμεινε και σήμερα στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, με ξένα μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν λεπτό προς λεπτό με ζωντανές συνδέσεις, ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις τον απόπλου του Open Arms.