Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητφδ

Ένα δεύτερο πλοίο με φορτίο ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα βρίσκεται στο λιμάνι της Λάρνακας και αναμένει να αποπλεύσει για την ομαλή εκφόρτωση της πρώτης παράδοσης τροφίμων στο παλαιστινιακό θύλακα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Με τις τρέχουσες συνθήκες, λειτουργούμε μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων, έχουμε ήδη (...) ένα εμπορικό σκάφος μεγαλύτερης χωρητικότητας» το οποίο θα μπορεί να φύγει από την Κύπρο «μετά την πρώτη εκφόρτωση, αν δεν υπάρχουν προβλήματα», ανέφερε ο Κόμπος σε δημοσιογράφους στη Λευκωσία.

Το πλοίο «βρίσκεται στη Λάρνακα από το Σάββατο (και) αυτό και το φορτίο του ελέγχονται» από τις Αρχές, προσέθεσε ο ΥΠΕΞ, χωρίς να διευκρινίσει την ποσότητα της βοήθειας που θα μεταφερθεί.

Το πρώτο πλοίο που ταξίδεψε μέσω της θαλάσσιας οδού Κύπρου- Λωρίδας της Γάζας αναχώρησε χθες με 200 τόνους βοήθειας. Το σκάφος της ισπανικής ΜΚΟ Open Arms θα χρειαστεί «αρκετές ημέρες» για να φτάσει σε ένα άγνωστο σημείο εκφόρτωσης στις ακτές της Γάζας, σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΜΚΟ.

Εκεί, η βοήθεια πρέπει να παραδοθεί σε μια προβλήτα που κατασκευάστηκε για τη συγκεκριμένη περίσταση από τη ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK), η οποία πρέπει στη συνέχεια να τη διανείμει στον πληθυσμό που βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας απειλείται από λιμό και η κατάσταση είναι καταστροφική στα βόρεια της επικράτειας, όπου η παράδοση βοήθειας είναι επικίνδυνη.

«Αυτό είναι ένα παρθενικό ταξίδι, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε την ικανότητα να ξεφορτώνουμε και να διανέμουμε» τη βοήθεια σε καλές συνθήκες, ανέφερε ο Κόμπος.

Μία από τις ανησυχίες είναι η ομαλή διεξαγωγή των χερσαίων επιχειρήσεων και η «διαχείριση του πλήθους» που περιμένει απεγνωσμένα τροφή στην υπό πολιορκία και υπό διαρκή βομβαρδισμό περιοχή από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό. «Θέλουμε να γνωρίζει ο πληθυσμός ότι θα γίνονται τακτικές παραδόσεις», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει πως το πλοίο της μκο Open Arms συνεχίζει απρόσκοπτα το ταξίδι του προς τη Γάζα. Το πλοίο αναχώρησε χθες Τρίτη γύρω στις 9.00 το πρωί από το Λιμάνι της Λάρνακας για τη Γάζα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ