Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προεδρικές εκλογές

Στις 9 Μαρτίου, 90 ημέρες πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση για ανάδειξη ευρωβουλευτών και των νέων αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αρχίζει ανεπίσημα η προεκλογική περίοδος. 

Τουλάχιστον αυτό προνοεί η νομοθεσία που αφορά στην κάλυψη κομμάτων και υποψηφίων, για κάθε εκλογική αναμέτρηση, από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.  

Ωστόσο, ως επίσημη προεκλογική περίοδος θεωρούνται, με βάση τους περί εκλογών νόμους, οι 40 ημέρες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, οπόταν και υποβάλλονται επισήμως οι υποψηφιότητες. 

Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης προτείνει τροποποιήσεις της σχετικής νομοθεσίας με διπλό στόχο: 

Να επεκταθεί η περίοδος εποπτείας της πολιτικής διαφήμισης, σύμφωνα και με σχετικές συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεύτερον να οριστεί ως προεκλογική περίοδος το σαρανταήμερο προ εκλογών για σκοπούς ίσης μεταχείρισης κομμάτων και υποψηφίων. 

«Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης προωθεί τις εισηγήσεις της, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Προτείνονται αλλαγές στα ζητήματα εποπτείας της πολιτικής διαφήμισης και του τι ορίζεται ως προεκλογική περίοδος, ώστε αυτές οι δύο περίοδοι να συνάδουν», ανέφερε η Πρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Ρόνα Κασάπη. 

Η προεκλογική περίοδος αρχίζει ανεπίσημα εντός της εβδομάδας, ωστόσο στα κομματικά ψηφοδέλτια υπάρχουν ακόμη ανοικτά μέτωπα που κυρίως εντοπίζονται στα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ.   

Στο ΔΗΚΟ πέραν της υποψηφιότητας του ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, για το ψηφοδέλτιο του κόμματος έχουν ακουστεί τα ονόματα της πρώην ευρωβουλεύτριας Ελένης Θεοχάρους, της διευθύντριας του γραφείου τύπου του κόμματος Κατερίνας Χριστοφίδου και του ακαδημαϊκού Γιώργου Κέντα. 

Σήμερα το ΕΛΑΜ ανακοίνωσε την ένταξη ως αριστίνδην υποψηφίου στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος του τέως χρηματοοικονομικού επιτρόπου Παύλου Ιωάννου, εξέλιξη έκπληξη για πολλούς.   

«Η αφοσίωσή του στις δημοκρατικές αρχές, η ακαδημαϊκή του κατάρτιση και οι τεχνοκρατικές του εμπειρίες σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ασφάλειας ,αποτελούν εχέγγυο μίας συνεργασίας που έχει ως σκοπό την εκπροσώπηση μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου στην ΕΕ», αναφέρει το ΕΛΑΜ. 

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα το ΕΛΑΜ έχει ανακοινώσει τις ευρω-υποψηφιότητες του Γεάδη Γεάδη, του Πόλυ Ανωγυριάτη και του Λίνου Χατζηγεωργίου.