Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωεκλογές. 100 μόλις ημέρες απομένουν για την διεξαγωγή των Ευροεκλογών που θα διεξαχθούν στην Κύπρο στις 9 Ιουνίου για την ανάδειξη έξι Κύπριων ευρωβουλευτών. 

372 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου τον Ιούνιο του 2024 και καλούνται να επιλέξουν τα 720 μέλη που θα τους εκπροσωπήσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (EK) για την επόμενη πενταετία 2024-2029. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατικές ψηφοφορίες στον κόσμο και θα διεξαχθούν σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουνίου.

To EK είναι ο μόνος ευρωπαϊκός θεσμός άμεσα και δημοκρατικά εκλελεγμένος από τους πολίτες της ΕΕ και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο εκπροσωπώντας τους. Το ΕΚ έχει βασικό ρόλο στο θεσμικό σύστημα λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), και οι αποφάσεις του ΕΚ, οι νομοθεσίες δηλαδή που εγκρίνει, επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Από τον Ιούλιο 2019 το ΕΚ έχει υιοθετήσει 331 νομοθετικές πράξεις με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία. Για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, το ΕΚ:

  1. Συζητά, τροποποιεί και εγκρίνει νομοθεσίες
  2. Εγκρίνει τον προϋπολογισμό της ΕΕ και
  3. Ασκεί δημοκρατικό έλεγχο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι επικείμενες ευρωεκλογές αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τους ψηφοφόρους να καθορίσουν τη μελλοντική μορφή και πορεία της Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η θεσμική επικοινωνιακή εκστρατεία του ΕΚ για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων ενόψει των ευρωεκλογών περιστρέφεται γύρω από το βασικό μήνυμα: αξιοποίησε την ψήφο σου!

Βρείτε όλες τις πληροφορίες για την εκλογική διαδικασία, στην ιστοσελίδα του ΕΚ, που δίνει απαντήσεις σε 18 συχνές ερωτήσεις.

Παράλληλα, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΚ, μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν για τα τελικά αποτελέσματα για τους ευρωβουλευτές κάθε ευρωπαϊκής χώρας. 

Το μήνυμα της Προέδρου του ΕΚ Ρομπέρτα Μέτσολα:

#ΑξιοποίησεΤηνΨήφοΣου             

#ΕΕ2024                                          

#Ευρωεκλογές2024