Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Ένας ολόκληρος χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την τραγωδία στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς που βύθισε Ελλάδα και Κύπρο στο πένθος. Ωστόσο δεν έχει ακόμη απονεμηθεί δικαιοσύνη, ούτε και έχουν αποδοθεί πολιτικές ευθύνες. Οι συγγενείς των θυμάτων, αλλά και όλη η κοινωνία, ανέμεναν πως οι πολιτικοί και οι κάθε λογής αρμόδιοι μπροστά στον τεράστιο πόνο που προκάλεσε το δυστύχημα θα συνεργάζονταν για γρήγορη απόδοση ευθυνών. Ένα χρόνο μετά η ελπίδα μάλλον χάνεται μέσα σε πολιτικά παιχνίδια και ανταγωνισμούς. 

Το έργο του καταλογισμού των πολιτικών ευθυνών ανέλαβε η Εξεταστική Επιτροπή, που συστάθηκε μετά από έγκριση της ελληνικής Βουλής στην πρόταση του ΚΚΕ, ώστε να διερευνήσει σε βάθος το δυστύχημα. Οι εργασίες της Επιτροπής ολοκληρώθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου, ενώ πλέον με βάση τον προγραμματισμό, στις 8 Μαρτίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα πορίσματα ενώ στις 11 Μαρτίου θα ακολουθήσει συζήτηση του στην Επιτροπή και ψήφιση. Εν συνεχεία θα διεξαχθεί σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια.  

Συνολικά εξετάστηκαν πάνω από 30 μάρτυρες, ενώ η ολοκλήρωση των εργασιών σηματοδοτήθηκε με την αποχώρηση των βουλευτών έξι κομμάτων, οι οποίοι αποχωρώντας μίλησαν για προσπάθεια συγκάλυψης από την πλειοψηφία, των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, που συνιστούν το 41% της Επιτροπής, και άρον άρον κλείσιμο των διαδικασιών.   

Αιτία για την αποχώρηση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες ήταν η άρνηση για διεύρυνση της λίστας μαρτύρων. 

Αντικείμενο αντιδράσεων έγινε και η δικογραφία της Εισαγγελίας Λάρισας, στην οποία οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ζητούσαν να έχουν πρόσβαση πριν από τη σύνταξη του πορίσματος.    

Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε κατηγορίες και κατά του πρώην Υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή για ψευδορκία, υποβάλλοντας μάλιστα σύσσωμη αίτημα για διαβίβαση της κατάθεσης του στην αρμόδια εισαγγελία, κάτι το οποίο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. 

Παράλληλα, ύποπτη για ψευδορκία κρίθηκε η κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο, με την Επιτροπή να αποφασίζει την διαβίβαση της κατάθεσης του στην εισαγγελία. 

Από πλευράς ΝΔ τονίστηκε ότι η Εξεταστική έκανε το χρέος της, άκουσε και συνέλεξε όλα τα απαραίτητα στοιχεία.  

Μεθόδευση και συγκάλυψη κατήγγειλε η μειοψηφία  

Για απροκάλυπτη μεθόδευση συγκάλυψης από την κυβερνητική πλειοψηφία, μίλησε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αποχώρησε πρώτο από την Εξεταστική. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, τονίστηκε ότι «δεν θα συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης. Καταγγέλλουμε την προσπάθεια και αποχωρούμε, εφόσον επιμένετε να μην καλέσουμε τους μάρτυρες και δεν λαμβάνουμε την δικογραφία».  

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης ανέφερε: «Καταγγέλλουμε τις διαδικασίες, τη τακτική συγκάλυψης ενός εγκλήματος και αποχωρούμε», ενώ η Νέα Αριστερά σχολίασες ότι η εξεταστική κλείνει με κυνισμό και συγκάλυψη.  «Δεν μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι, θα σας κρίνει ο ελληνικός λαός», ανέφερε η βουλεύτρια του κόμματος Πέτη Πέρκα. 

Στη συνέχεια αποχώρησαν και οι Σπαρτιάτες και οι βουλευτές του ΚΚΕ. «Εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε μια τέτοια απόφαση. Δηλώνουμε ότι δεν έχει κανένα νόημα η παραμονή μας. Δεν έχει καν την ευθιξία, μπροστά στη συμπλήρωση ενός έτους εσείς να σπεύδετε να κλείσετε την εξεταστική. Το ΚΚΕ ετοιμάζει το πόρισμά του», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.  

Παράλληλα, είχε συζητηθεί από την αντιπολίτευση η προσωρινή παύση των εργασιών μέχρι τη μεταβίβαση της δικογραφία των Τεμπών. Ωστόσο το αίτημα δεν έγινε δεκτό, με την πλειοψηφία να απορρίπτει το αίτημα.  

Δύο μέρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ήρθε η απόφαση από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας, όπως η διαβιβαστεί η δικογραφία στην Εξεταστική.   

Όπως αναφέρουν ελληνικά ΜΜΕ, υπήρχε έγγραφη ενημέρωση από την Εισαγγελία Εφετών στο σώμα ότι επίκειται η συνεδρία του Συμβούλιου. 

Άλλα λέει η πλειοψηφία...

Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ιάσων Φωτήλας, ανέφερε ότι από την επιτροπή αναδείχθηκε «η σημασία του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας από όλους του μάρτυρες ανεξαιρέτως, η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα, όχι μόνο για την επέλευση ατυχήματος αλλά και στη λειτουργία των συστημάτων, η ανεπάρκεια της επιχείρησης (Ηellenic Τrain) στην επίβλεψη της ιατρικής και επαγγελματικής επάρκειας των μηχανοδηγών και η ανεπάρκεια της επιβλέπουσας Αρχής».   

Απαντώντας στην αντιπολίτευση για τον κατάλογο μαρτύρων, είπε μεταξύ άλλων ότι «δεν έχουν να συνεισφέρουν τίποτα μάρτυρες που είναι κομματικά στελέχη, συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων οργάνων».    

Συγκλόνισε η μαρτυρία της Μαρίας Καρυστιανού

Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της Μαρίας Καρυστιανού ενώπιον της Εξεταστικής, η οποία έντονα συγκινημένη είπε πως «με βλέπετε μόνη μου εδώ, όμως δίπλα μου στέκονται 57 νεκροί και 180 τραυματίες».   

«Είναι τόσο απροκάλυπτες οι παραβάσεις και οι παραλήψεις που δεν χρειαζόταν η Εξεταστική», τόνισε η μητέρα που έχασε την κόρη της στο δυστύχημα των Τεμπών, ενώ όπως πρόσθεσε πολλές φορές αυτά που άκουσα στην εξεταστική με έκαναν να ντρέπομαι. Να θέλω να αλλάξω χώρα». 

Ποιοι είναι οι μάρτυρες που δεν κλήθηκαν;   

Αρκετά είναι τα ονόματα που συζητήθηκαν, ωστόσο απουσίαζαν από τη λίστα μαρτύρων. Ο Κώστας Γενιδούνιας, πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους μάρτυρες που δεν κλήθηκαν.   

Η πρόεδρος του Συλλόγου των Θυμάτων των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, στην κατάθεση της ενώπιον της Επιτροπής, υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε να δώσει πολλές πληροφορίες.   

Τον κ. Γενιδούνια είχε προτείνει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ με απόφαση της πλειοψηφίας η απόφαση παραπέμφθηκε για αργότερα. Στη συνέχεια, η περίπτωση του κ. Γενιδούνια φάνηκε να απαξιώνεται από τον πρόεδρο της επιτροπής: «Θα έρθει να υπερασπιστεί την εταιρεία και τον διευθύνοντα σύμβουλό της. Τι να λέμε τώρα;», ανέφερε συγκεκριμένα.   

Ακόμη ένα όνομα, που δεν μπήκε ποτέ στη λίστα μαρτύρων είναι ο Χρήστος Τριαντόπουλος, που είναι ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ώστε να δώσει απαντήσεις ως προς το ποιος έδωσε την εντολή για το «μπάζωμα» του σημείου, αλλά η πλειοψηφία δεν δέχθηκε να τον καλέσει παρότι αυτό ζητήθηκε πολλές φορές.   

Ενστάσεις υπήρξαν και για την απουσία μαρτύρων που αφορά μάρτυρες που είναι αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις για την πυρκαγιά που ξέσπασε μετά τη μοιραία σύγκρουση. Από πλευράς ΚΚΕ κρίθηκε αναγκαίο να κληθούν οι επιτροπές εμπειρογνωμόνων και πραγματογνωμόνων των οικογενειών, και εκείνη των δικαστικών αρχών», καθώς όπως αναφέρθηκε δεν υπήρξαν μάρτυρες που να μπορούν να τοποθετηθούν γιατί δηλώνουν αναρμόδιοι περί της πυρκαγιάς. 

Την ίδια ώρα, κατηγορίες για μεθόδευση υπήρξαν και για την κλήση Αγοραστού, του πρώην Περιφερειάρχη Λάρισας, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει, αφότου ασκήθηκε εις βάρος του ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας. Ο κ. Αγοραστός, κατηγορείται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, για το «μπάζωμα» στον τόπο του δυστυχήματος, μετά από μήνυση συγγενών των θυμάτων κατά παντός υπευθύνου για αλλοίωση του χώρου.   

Ο κ. Αγοραστός επικαλέστηκε στην Επιτροπή το δικαίωμα της σιωπής, με τους βουλευτές της μειοψηφίας, να βλέπουν σκοπιμότητα πίσω από τον χρόνο της κλήσης.  

Παρά το δικαίωμα σιωπής που επικαλέστηκε ο κ. Αγοραστός, η διατύπωση του πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε υποστηρικτικό ρόλο, χωρίς πρωτοβουλία κινήσεων, ενίσχυσε τις φωνές που ζητούσαν να κλητευθεί ο κ. Τριαντόπολος. 

Με εντάσεις, ελλείψεις και αλληλοκατηγορίες έριξε αυλαία η Εξεταστική Επιτροπή, την ώρα που η κοινωνία περιμένει ακόμη ένα χρόνο μετά, την τιμωρία των υπευθύνων, πολιτικών προσώπων και μη.