Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Βλαντιμιρ Πουτιν

Όπως αναφέρουν οι «κακές γλώσσες» το να είναι κάποιος στη Ρωσία επικριτής του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ίσως από τις δυσκολότερες και επικινδυνότερες εργασίες στον κόσμο. Ο «αιφνίδιος» θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, προσθέτει ένα ακόμα κεφάλαιο στο πολυσέλιδο βιβλίο με τους επικριτές του Βλαντιμίρ Πούτιν που έχουν χάσει της ζωή τους. Πάντοτε με ευφάνταστους και καινοτόμους τρόπους: πυροβολισμοί, δηλητηριάσεις, το πρόσφατο αεροπορικό δυστύχημα και απαγχονισμοί.

Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Ρώσος αντιφρονούντας πέθανε στη σωφρονιστική αποικία αριθ. 3 στην αυτόνομη περιφέρεια Γιαμαλο-Νένετς όπου κρατούνταν τους τελευταίους μήνες, καθώς έκανε περίπατο.

Ο Ναβάλνι ήταν ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης προς τον πρόεδρο Πούτιν, βγάζοντας στη φόρα περιπτώσεις διαφθοράς της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία. Ο θάνατος του έρχεται ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα διεκδικήσει την πέμπτη θητεία του.

Σημειώνεται πως το 2020, έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του με δηλητήριο. Ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί τότε με ένα στρατιωτικού βαθμού νευροπαραλυτικό παράγοντα από την οικογένεια Novichok, μια ισχυρή κατηγορία χημικών όπλων που αναπτύχθηκε από τη Σοβιετική Ένωση και χρησιμοποιήθηκε τουλάχιστον μία φορά τα τελευταία χρόνια σε επίθεση εναντίον εχθρού του Κρεμλίνου.

1

Γεβγκένι Πριγκόζιν

Το αφεντικό της Wagner σκοτώθηκε σε ένα μυστηριώδες αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία, στις 23 Αυγούστου του προηγούμενου χρόνου. Λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πρόσκεινται στην Wagner, ανέφεραν τότε πως ο ηγέτης τους σκοτώθηκε «ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία».

Υπενθυμίζεται πως ο Πριγκόζιν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αμφισβήτησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά από 24 χρόνια στην εξουσία. Το διήμερο 23 και 24 Ιουνίου η Wagner ξεκίνησε μια αιφνιδιαστική προέλαση στη Ρωσία, όπου πλησίασε σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων μακριά από τη Μόσχα. Κατέλαβε ένα αρχηγείο του στρατού και πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.  

Τα αίτια της συντριβής μέχρι και σήμερα δεν έγιναν σαφή, αλλά η πολύχρονη κόντρα του Πριγκόζιν με τον ρωσικό στρατό σε συνδυασμό με την εξέγερση της 23ης Ιουνίου έριξαν όλα τα βλέμματα στον Πούτιν και τον κλειστό του κύκλο. Τα κανάλια ενημέρωσης που συνδέονται με τη Wagner ανέφεραν ότι ένας ρωσικός πύραυλος αεράμυνας κατέρριψε το αεροπλάνο.

Πριγκόζιν

Πάβελ Αντόφ

Ο Αντόφ, ο πλουσιότερος βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, το 2022, επέκρινε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανεβάζοντας μηνύματα στην πλατφόρμα του στο WhatsApp. Στη συνέχεια, απέσυρε αυτό το σχόλιο και απολογήθηκε. Υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ανάρτησή του ήταν μια «ατυχής παρεξήγηση» και ένα «τεχνικό λάθος». Επέμεινε ότι «πάντα υποστήριζε τον πρόεδρο» και πως «ειλικρινά» στήριζε τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης του Πούτιν.

Ο «πλουσιότερος Ρώσος εκλεγμένος πολιτικός», βρέθηκε νεκρός μέσα σε μια λίμνη αίματος, μετά από πτώση του στο ξενοδοχείο που διέμενε στην Ινδία. Τα τοπικά ινδικά μέσα, ανέφεραν πως πήδηξε από την ταράτσα του ξενοδοχείου.

Δύο μέρες προηγουμένως, στο ίδιο ξενοδοχείο πέθανε από «καρδιακή προσβολή» κοντινό του άτομο.

Πάβελ Αντόφ

Μπόρις Νεμτσόφ

Ο Νεμτσόφ ήταν και αυτός ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Η δολοφονία του το 2015, έγινε λίγες μέρες πριν ένα μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε με σκοπό την καταδίκη στον, τότε, πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.

Πυροβολήθηκε τέσσερις φορές πισώπλατα, καθώς περπατούσε με τη σύντροφό του κοντά στην Κόκκινη Πλατεία. Για το έγκλημα καταδικάστηκαν πέντε Τσετσένοι, παρ’ όλα αυτά οι συγγενείς και κοντινοί άνθρωποι του Νεμτσόφ ανέφεραν πως η Ρωσία δεν έφερε ποτέ στο ειδώλιο της δικαιοσύνης αυτούς που πραγματικά διέπραξαν τη δολοφονία.

Έρευνα δημοσιογράφων από το Insider, το BBC και το Bellingcat αποκάλυψε ότι πράκτορες της FSB παρακολουθούσαν τον Νεμτσόφ επί σχεδόν ένα χρόνο προτού δολοφονηθεί. Επίσης, κατέληξαν ότι κάποιοι από τους ίδιους πράκτορες εμπλέκονταν σε δολοφονίες άλλων επικριτών του Κρεμλίνου. 

Μπόρις Νεμτσόφ

Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Ο Λιτβινένκο ήταν στέλεχος της FSB, διάδοχη υπηρεσία της KGB, όταν συγκρούστηκε με τον Πούτιν το μακρινό 1999 αφού διαφώνησε μαζί του όταν σχεδίαζε τη δολοφονία του Μπόρις Μπερεζόσφκι, ενός ρώσου ολιγάρχη. Τον έδιωξε και ο Λιτβινένκο βρήκε καταφύγιο στην Αγγλία.

Η οργή του Πούτιν ξεχείλισε όταν ο Λιτβινένκο έγραψε ένα βιβλίο κατηγορώντας τον Πούτιν ότι σχεδιάσε και εκτέλεσε βομβιστικές επιθέσεις στη Ρωσία με σκοπό να τις αποδώσουν σε Τσετσένους τρομοκράτες. Συν ότι υπήρχαν πληροφορίες για συνεργασία του Λιτβινένκο με την βρετανική ΜΙ6.

Δολοφόνοι του Αλεξάντερ Λιτβινένκο ήταν δύο πρώην συνάδελφοί του, τους οποίους συνάντησε σε ξενοδοχείο του Λονδίνου. Η δολοφονία, που έγινε το 2006, διαπράχθηκε με «όπλο» ένα παγωμένο τσάι που ήπιε ο άτυχος πολέμιος του Πούτιν. Με την εισαγωγή του στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ότι δηλητηριάστηκε με το ραδιενεργό ισότοπο Πολώνιο -210. Το 2021 το ΕΔΑΔ κατέδειξε τη Ρωσία, εμμέσως και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ως υπεύθυνη για τη δολοφονία.

Αλεξάντερ Λιτβινένκο

Άννα Πολιτκόφσκαγια

Το «ατόπημα» της Ρωσίδας δημοσιογράφου ήταν πως μέσω της εφημερίδας που εργαζόταν, δημοσιοποιούσε τις φρικαλεότητες και τις παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τον ρωσικό στρατό στον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας. Για τον Ρώσο πρόεδρο και το Κρεμλίνο η παρουσία της Πολιτκόφσκαγια και του μέσου που «υπηρετούσε» ήταν κάτι περισσότερο από ενοχλητική.

Το μέσο που εργαζόταν δέχθηκε πολλές φορές απειλές για φίμωση. Η ίδια απειλήθηκες πολλές φορές, δέχθηκε πιέσεις και απόπειρες εκφοβισμού. Η Άννα Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2006, ανήμερα των γενεθλίων του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δέχθηκε τρεις σφαίρες στο σώμα και μία στο κεφάλι. Το άψυχο σώμα της βρέθηκε μέσα στο ασανσέρ του συγκροτήματος κατοικιών όπου έμενε στη Μόσχα, μαζί με ένα πιστόλι Μακάροφ και τέσσερις κάλυκες.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε προσπάθεια για να την δολοφονήσουν. Κατά τη διάρκεια πτήσης της προς τη Βόρεια Οσετία, ήπιε τσάι και μετά από λίγο έχασε τις αισθήσεις του. Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, διαγνώστηκε με οξεία δηλητηρίαση. Η ίδια ήταν πεπεισμένη ότι η δηλητηρίαση οφειλόταν στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Άννα Πολιτκόφσκαγια

Μπόρις Μπερεζόφσκι

Ο Μπόρις Μπερεζόφσκι ήταν ένας αυτοδημιούργητος Ρώσος ολιγάρχης. Όπως και σε άλλες περιπτώσεις Ρώσων ολιγαρχών, ο Πούτιν τους αναγκάζει να είναι υποτελείς σε αυτόν ή τους «εξουδετερώνει». Ο Μπερεζόφσκι διέφυγε για την Αγγλία μετά την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία, μιλώντας από μακριά αλλά δημόσια για, όπως τα αποκαλούσε, «μεγάλα εγκλήματα στη Ρωσία» του Πούτιν.

Στις 23 Μαρτίου 2013, ο προσωπικός σωματοφύλακας του Ρώσου ολιγάρχη, τον βρήκε στο μπάνιο του σπιτιού του, όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η τοπική αστυνομία ανέφερε πως ο Μπερεζόφσκι βρέθηκε «μια περίδεση γύρω από το λαιμό του και ένα κομμάτι από παρόμοιο υλικό κρεμόταν από τη ράβδο που συγκρατεί την κουρτίνα του μπάνιου» και οι ενδείξεις για το αίτιο του θανάτου του «συνάδουν με αυτές του απαγχονισμού». Σύμφωνα με την αστυνομία «δεν μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή ενός δεύτερου ατόμου».

Μπόρις Μπερεζόφσκι

Η «λίστα» ολοένα και μεγαλώνει

Ο πρώην πρόεδρος της επιχείρησης φυσικού αερίου Νοvatek Σεργκέι Προτοσένια, βρέθηκε απαγχονισμένος στην Καταλωνία, δίπλα στα πτώματα της συζύγου και την κόρης του. Πλήρωσε με τη ζωή του το λάθος του να μην είναι τόσο υποστηρικτικός προς το Κρεμλίνο.

Η Lukoil, ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία από τις πρώτες μέρες τον Μάρτη του 2022. Ο πρόεδρος της Ραβίλ Μαγκάνοφ, πέθανε καθώς έπεσε από τον έκτο όροφο κλινικής στη ρωσική πρωτεύουσα.

Όπως αναδεικνύουν ξένα ειδησιογραφία πρακτορεία, η «λίστα» του Πούτιν περιλαμβάνει και άλλα άτομα. Προσωπικότητες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαφώνησαν με τις πολιτικές και πρακτικές του Ρώσου προέδρου και με κάποιο παράξενο τρόπο εξουδετερώθηκαν, με τις εξιχνίασεις των υποθέσεων να παραμένουν εν πολλοίς μυστήριο.

Όπως αναδεικνύουν ξένα ειδησιογραφία πρακτορεία, η «λίστα» του Πούτιν περιλαμβάνει και άλλα άτομα. Προσωπικότητες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διαφώνησαν με τις πολιτικές και πρακτικές του Ρώσου προέδρου και με κάποιο παράξενο τρόπο εξουδετερώθηκαν, με τις εξιχνίασεις των υποθέσεων να παραμένουν εν πολλοίς μυστήριο.

Προτοσένια Μαγκάνοφ