Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρωπαικη ενωση

Υποδείξεις για κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στο Ουκρανικό και καρφιά κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ως του υπεύθυνου για το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ακούστηκαν στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Αρκετοί Υπουργοί ήταν έντονοι κατά τη συζήτηση στην οποία προσκλήθηκε και η Γιούλια Ναβάλνια, σύζυγος του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης. 

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρέλιους Λαντσμπέργκις που είπε ότι δεν αρκούν τα ημίμετρα κατά του Πούτιν, υποστηρίζοντας την επιβολή σαρωτικών κυρώσεων. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Γιοσέπ Μπορέλ, εξέφρασε συλλυπητήρια στη Γιούλια Ναβάλνια και διαμήνυσε ότι το καθεστώς Πούτιν θα θεωρηθεί υπεύθυνο για τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης. 

Να σημειώσουμε ότι ήδη δρομολογείται το 13ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας για το Ουκρανικό, το οποίο εκτιμάται ότι θα εγκριθεί από τα 27 κράτη-μέλη. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να στηρίξει το 13ο πακέτο κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι, η παράκαμψη παραμένει ο βασικός παράγοντας υπονόμευσης των κοινών προσπαθειών της Ευρώπης, αναφορά που προφανώς στοχεύει στην Τουρκία.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, ήταν η κατάσταση στην Μέση Ανατολή, όπου τα 27 κράτη-μέλη, είναι κατακερματισμένα σε τρία τουλάχιστον διαφορετικά στρατόπεδα. Ο Γιοσέπ Μπορέλ, παραδέχθηκε ότι ήταν αδύνατη, όπως είπε, η έκδοση κοινής δήλωσης από τα 27 κράτη-μέλη τις προηγούμενες μέρες και έτσι αναγκάστηκε να εκδώσει μια δική του δήλωση, η οποία ωστόσο υπολείπεται του πολιτικού εκτοπίσματος μιας κοινής ευρωπαϊκής θέσης. Ζήτησε από το Ισραήλ να μην εκδηλώσει στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, ενώ την ίδια στιγμή σημείωσε την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και μιας διαρκούς εκεχειρίας, ώστε να αναζητηθεί πολιτική λύση. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος αναφέρθηκε στην εξαιρετικά ανησυχητική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, τονίζοντας την ανάγκη για προστασία όλων των αμάχων, ενώ επανέλαβε την έκκληση για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Παράλληλα, σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συμβάλει με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, τόσο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα όσο και για την προοπτική αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας.