Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, προέβησαν σήμερα σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση τους και τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών τους, στο Προεδρικό Μέγαρο. Μεταξύ άλλων ο Γερμανός Πρόεδρος ανέφερε ότι​​​​​​«η Κύπρος για μας και για όλη την Ευρώπη είναι πραγματικά ένα ασφαλές λιμάνι στην περιοχή» και αναφέρθηκε στην επιθυμία για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καλοσωρίζοντας τον Γερμανό Πρόεδρο ανέφερε πως πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας στην Κύπρο από το 1960, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία και ουσιαστικό συμβολισμό.

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου για τη στενή συνεργασία των χωρών μας σε θέματα εκπαίδευσης – κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της διακυβέρνησης μας αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε με την πιλοτική διδασκαλία της γερμανικής γλώσσας σε αρκετά από τα σχολεία μας και αυτό το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλη την ελεύθερη Κύπρο - και πολιτισμού, μετανάστευσης – και οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για το γεγονός ότι η Γερμανία αποδέχθηκε πέραν των χίλιων αιτητών ασύλου από την Κύπρο και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη βοήθεια σας - άμυνας και ασφάλειας – που τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική πρόοδος - υγείας και τουρισμού.  Πρόκειται για τομείς για τους οποίους έχουμε ως στρατηγικό στόχο την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μας.

Τα ορόσημα του 2024

Το 2024, η φετινή χρονιά, περιλαμβάνει πολύ σημαντικά ορόσημα για τη χώρα μας. Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια πραγματικά ιστορική στιγμή, η σημαντικότερη επιτυχία της χώρας μας από την ίδρυσή της, μια επέτειος η οποία αποτελεί για μας μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναλογιστούμε αυτή την εικοσάχρονη διαδρομή, όλα όσα πετύχαμε, πώς συμβάλαμε συλλογικά στους στόχους της ΕΕ, αλλά και πώς πρέπει να βαδίσουμε προς το μέλλον για να πετύχουμε μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη ΕΕ. Η επίσκεψή σας στην Κύπρο αποτελεί και ένα αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών για την ένταξη μας στην ΕΕ.

Το 2024 αποτελεί επίσης και ένα ορόσημο, γιατί συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παράνομη τουρκική εισβολή. 50 χρόνια κατοχής, παραβίασης του διεθνούς δικαίου, βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα ευρωπαϊκό κράτος.  

Πάντοτε, αλλά ειδικότερα σε ορόσημα σαν αυτό, οι σκέψεις μας είναι με τις εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίων Κυπρίων που εκτοπίστηκαν και ακόμα αναμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, με τις οικογένειες των αγνοουμένων που αναζητούν απεγνωσμένα πληροφορίες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι με τους εγκλωβισμένους που περιμένουν υπομονετικά το τέλος της κατοχής

Όπως ανέφερα και στη μεταξύ μας συζήτηση στον κ. Πρόεδρο, όραμα και μοναδική επιδίωξη μου, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, είναι ο τερματισμός αυτής της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων, του μισού αιώνα κατοχής, να επανενωθεί η πατρίδα μας στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, των ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Και ειδικότερα για την ΕΕ επεσήμανε την ανάγκη όπως διαδραματίσει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο, όχι για να αντικαταστήσει τα ΗΕ, αλλά για να ενισχύσει την προσπάθεια των ΗΕ. Η ΕΕ έχει τα εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στο να φτάσουμε σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού, για την ΕΕ, για την Τουρκία, για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Το 2024 αποτελεί και ένα άλλο σημαντικό ορόσημο. Φέτος, συμπληρώνονται 35 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Ελπίδα και επιδίωξή μου είναι όπως σύντομα να μπορέσουμε να έχουμε την ευκαιρία να γιορτάσουμε και την επανένωση της Κύπρου, την επανένωση της Λευκωσίας, της τελευταίας διαιρεμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης». 

1

Σταϊνμάιερ: Η Κύπρος για μας και για όλη την Ευρώπη είναι πραγματικά ασφαλές λιμάνι

Από την πλευρά του ο Γερμανάς Πρόεδρος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις θερμές σχέσεις και τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος είναι στην ΕΕ εδώ και 20 χρόνια και αυτό έχει γίνει τόσο αυτονόητο που είναι παράξενο να είμαι ο πρώτος Γερμανός Πρόεδρος που έρχεται στην Κύπρο. Άρα, είναι μεγάλη τιμή για μένα που συμβάλλω στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μας. Υπάρχει μεγάλη δυναμική για να κάνουμε πολλά από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το κάνουμε αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας. Το μεσημέρι θα μιλήσουμε για οικονομικά θέματα και για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε πιο εντατικά σε θέματα ενέργειας. Είμαι ευγνώμων που τώρα μπορούμε να συνομιλούμε και να ανταλλάζουμε απόψεις άμεσα.

Η Κύπρος για μας και για όλη την Ευρώπη είναι πραγματικά ένα ασφαλές λιμάνι στην περιοχή και αυτό το εννοώ στην κυριολεξία, ειδικά μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς. Έπρεπε να προετοιμαστούμε για πιθανή εκκένωση Γερμανών υπηκόων και για αυτό τον λόγο στείλαμε Γερμανούς στρατιώτες στην Κύπρο και ευχαριστώ την Κύπρο για τη στήριξη που μας έδωσε η οποία ήταν ταχεία, πολύπλευρη και σημαντική. Ευχαριστώ ξανά την Κύπρο και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη προσωπικά».

Ο κ. Στάινμαγιερ πρόσθεσε ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα πολιτικής άμυνας και αυτό το υπογράψαμε και στην Κοινή Διακήρυξη».

Εξήρε επίσης την ομόφωνη και διαρκή στάση της ΕΕ σε σχέση με το Ουκρανικό, ενώ σε άλλο σημείο κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για τις Ευρωεκλογές, παροτρύνοντας τους να ψηφίσουν κόμματα που τάσσονται «υπέρ της Ευρώπης και προσφέρουν λύσεις. Η ΕΕ είναι πολύ σημαντική και οι καιροί είναι δύσκολοι και επικίνδυνοι για να αφήσουμε την Ευρώπη στα χέρια των λαϊκιστών και των αντιδημοκρατικών».

Καιρός να εργαστούμε για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Γερμανίας είπε ότι «είναι καιρός να εργαστούμε προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και χαιρετώ θερμά το ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέτει τη δημιουργία προόδου ως προτεραιότητα. Και να το πω ξεκάθαρα, η Γερμανία στηρίζει μια διζωνική, δικοινοτική λύση του Κυπριακού στη βάση των παραμέτρων των ΗΕ.

Χαίρομαι πολύ για τον διορισμό της κας Κουεγιάρ ως νέα προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για να δώσει νέα δυναμική στη λύση του Κυπριακού και να σπάσει τη στασιμότητα».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «ενθαρρύνουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν την απαραίτητη ετοιμότητα για συμβιβασμό έτσι ώστε οι βολιδοσκοπήσεις να γίνουν ένας πραγματικός διαπραγματευτικός προσανατολισμός. 60 χρόνια συνεχούς παρουσίας της ειρηνευτικής αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των καλών υπηρεσιών αποτελεί και μια προειδοποίηση πως πρέπει τώρα να κάνουμε τολμηρά βήματα. Χαίρομαι, λοιπόν, ιδιαίτερα που η Γερμανία ως ένδειξη της στήριξης μας για την εργασία των ΗΕ στην Κύπρο, για πρώτη φορά θα στείλει Γερμανούς αστυνομικούς στην Κύπρο. Αυτό το αποφάσισε την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Τους επόμενους μήνες θα αναλάβουν τα καθήκοντα τους».