Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τοπικη αυτοδιοικηση

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσαν στα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου για τις στρεβλώσεις που παρουσιάζει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην πορεία προς την εφαρμογή της.

Ο Υπουργός είχε κάνει λόγο για πάρα-δώσε των κομμάτων, που είχε ως αποτέλεσμα αλλοιώσεις στη μεταρρύθμιση, και δημιούργησε μη βιώσιμους δήμους, που θα αυξήσουν το κόστος για το κράτος και δεν βασίστηκαν σε τεχνοοικονομικά δεδομένα.

Ονούφριος Κουλλά – Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ

«Δυστυχώς οι δηλώσεις του υπουργού είναι άκαιρες και άστοχες. Το προηγούμενο μοντέλο δεν ήταν καθόλου βιώσιμο τώρα μπορώ να σας πω πως οι πλείστοι δήμοι μπορούν να είναι βιώσιμοι αν είναι καταστροφικό να στείλει μια νομοθεσία που να αναστέλλει την μεταρρύθμιση  αν το πιστεύει αυτό πρέπει να το κάνει».

Ανδρέας Πασιουρτίδης – Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Θεωρώ ατυχή την δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών 4 μήνες πριν  τις εκλογές  αντί να  επικεντρώνεται στην επίβλεψη και να επιμένει στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης  να την απαξιώνει με δημόσιες τοποθετήσεις. Δεν είναι ανεπάρκεια του νομοθετικού πλαισίου αλλά ανεπάρκεια αυτών που καλούνται να εφαρμόσουν το νομοθετικό πλαίσιο»

Το ΑΚΕΛ κατηγορεί, μάλιστα, την προηγούμενη κυβέρνηση για συνδιαλλαγές στις συνενώσεις των δήμων.

«Ακόμα  και την τελευταία ολομέλεια κάποιες συνδιαλλαγές  για να μείνουν κάποιοι δήμοι μόνοι τους  είναι η προηγούμενοι κυβέρνηση που τις είχε κάνει  ακόμα και ό ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΔΗΣΥ», σημείωσε ο κ. Πασιουρτίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλλά, «κάθε διαθρωτική αλλαγή είναι δεδομένο ότι θα είναι προϊόν  συμβιβασμού. Δεν είναι μόνο ότι μειώθηκαν οι δήμοι από 30 σε 20 εμείς θέλαμε 17 να σας πω την αλήθεια  αλλά όλοι  έπρεπε να βάλουμε λίγο νερό στο κρασί μας»

Ανησυχίες εκφράζει και το συμπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, δηλώνοντας, ωστόσο, ετοιμότητα να συνεργαστεί με τον Υπουργό Εσωτερικών, και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία να τον δει, για να συνεισφέρει στη βελτίωση της μεταρρύθμισης.

Χρύσανθος Σαββίδης –Βουλευτής ΔΗΚΟ

«Όπου μπορούμε να βάλουμε την δική μας ψηφίδα για να εξελιχθεί ομαλά  αυτή η μεταρρύθμιση θα το πράξουμε»

Τις επικρίσεις κατά του Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλήθηκε να σχολιάσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον Κωνσταντίνο Ιωάννου.

Κωνσταντίνος Λευτυμπιώτης – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

«Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει η μετάβαση όσο πιο ομαλά προς όφελος των Κυπρίων πολιτών  δεν είναι η Κυβέρνηση, είναι ο φορολογούμενος που θα κληθεί να καλύψει τις όποιες ανάγκες, αυτό είναι ζήτημα που έχουμε θέσει και εμείς. Αυτό που προέχει είναι η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα των δήμων»

Κενά, παραλείψεις και προβλήματα στην μεταρρύθμιση  να εντοπιστούν και να διορθωθούν έγκαιρα, αλλά μετά τις εκλογές του Ιουνίου, συμφωνούν κόμματα και κυβέρνηση.