Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Ένα πρώτο κύμα πιέσεων αναφορικά με τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Gymnich αναχαίτισε η Λευκωσία.

​Ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εγείροντας θέμα αμοιβαιότητας. Ωστόσο, η Τουρκία δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει, ενώ οι ευρωπαίοι κομιστές των κυπριακών όρων, αντί να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία για την παροχή έστω κάποιου ανταλλάγματος, επικεντρώθηκαν στην άσκηση πιέσεων προς τη Λευκωσία, θεωρώντας προφανώς ότι η Άγκυρα έχει δικαίωμα συμμετοχής σε Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέξοδα.

Το δεύτερο που θα πρέπει να λεχθεί, είναι ότι οι πιέσεις προς τη Λευκωσία, δεν εξαντλούνται στη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Gymnich. Όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, κοινή ομάδα εργασίας της Γερμανίας και της Γαλλίας, προτείνει τη συμμετοχή τρίτων χωρών σε όλα τα Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Άρα, υπό αυτή την έννοια, γίνεται κατανοητό ότι επιχειρείται η συμμετοχή της Τουρκίας «από την εξωτερική», για να χρησιμοποιήσουμε όρο του στίβου. Χωρίς καμιά διασύνδεση με το Κυπριακό.

Και το τρίτο είναι ότι αυτές όλες οι ευφάνταστες ιδέες που απαιτούν και τροποποίηση των Συνθηκών, κάτι που στηρίζουν το Βερολίνο και το Παρίσι, λειτουργούν συμπληρωματικά σε έναν άλλο πονοκέφαλο για τη Λευκωσία. Το περιβόητο έγγραφο Μπορέλ για ένα μακρόπνοο, όπως αναφέρει, σχεδιασμό στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το έγγραφο αυτό, προνοεί την παραχώρηση επτά δώρων προς την Τουρκία, περιλαμβανομένων της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης, της δρομολόγησης μιας περιεκτικής αεροπορικής συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, της επανέναρξης όλων των ευρωτουρκικών διαλόγων και της διευκόλυνσης παραχώρησης ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων σε Τούρκους πολίτες.

Όλα αυτά βρίσκονται πλέον στο τραπέζι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όπως προκύπτει από τις θέσεις του ίδιου του Γιοσέπ Μπορέλ αλλά κι αυτών που κατέθεσε εντός αιθούσης, η Γερμανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Άννα Λούρμαν, θεωρεί ότι η Τουρκία έχει κάνει κινήσεις οι οποίες απαιτούν πλέον μια νέα στενότερη προσέγγιση. Και σε αυτές τις τουρκικές κινήσεις, η Γερμανίδα υφυπουργός, ενέταξε την υπογραφή Ερντογάν στο πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας, καθώς και το πράσινο φως της Άγκυρας για το διορισμό της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, ως προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο Κυπριακό.