Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Ιδέες που οδηγούν ευθέως σε συμμετοχή τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης της Τουρκίας σε Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς δικαίωμα ψήφου, κυκλοφορούν σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1 στις Βρυξέλλες, από κοινή ομάδα εργασίας της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Οι ιδέες της κοινής ομάδας εργασίας Γερμανίας και Γαλλίας για συμμετοχή τρίτων χωρών και κυρίως της Τουρκίας σε Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφονται στο πλαίσιο κοινού άτυπου εγγράφου, food for thought, δηλαδή τροφή για σκέψη. Στο άτυπο έγγραφο, του οποίου έχει λάβει γνώση ο ΑΝΤΕΝΝΑ, η κοινή γερμανογαλλική ομάδα εργασίας προτείνει ένα σχήμα λειτουργίας τεσσάρων ομόκεντρων κύκλων. Στον τρίτο κύκλο, τον πρώτο εξωτερικό, όπως ονομάζεται, θα μπορούν πάντα στη βάση των γερμανογαλλικών ιδεών, να συμμετάσχουν σε Συμβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρίτες χώρες και δη η Τουρκία, με την επισήμανση ότι δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Και για να δείξουν ότι το εννοούν, το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες άσκησαν πιέσεις, ώστε να γίνει μια πολιτική πρόβα εφαρμογής της ευφάνταστης ιδέας. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1, άσκησαν εντονότατες πιέσεις, ώστε η Λευκωσία να αποδεχόταν τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στη διήμερη άτυπη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Gymnich, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα.

Οι ίδιες πληροφορίες του ΑΝΤ1, αναφέρουν ότι υποδείχθηκε προς τη Λευκωσία ότι η συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Gymnich θα συνέβαλλε στην οικοδόμηση ενός καλού κλίματος, υπό το φως της ανάληψης των καθηκόντων της προσωπικής απεσταλμένης του γ.γ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η Λευκωσία αντιπρότεινε διασύνδεση της παρουσίας της Τουρκίας στο Gymnich με συγκεκριμένες κινήσεις που άπτονται του Κυπριακού και των κυπρογενών υποχρεώσεων της Άγκυρας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τρεις βασικούς πυλώνες. Ωστόσο, ούτε η Τουρκία, αλλά ούτε οι Βρυξέλλες τοποθετήθηκαν επί των εποικοδομητικών προτάσεων της Λευκωσίας, καταδεικνύοντας ότι πιθανότατα θεωρούν ότι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος και ότι όλοι οι υπόλοιποι, μπορούν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Ως αποτέλεσμα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δεν προσκλήθηκε τελικά στο Gymnich, όπου έγινε μια σύντομη συζήτηση για το Κυπριακό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου, ο οποίος χωρίς να κατονομάζει, συνέδεσε την επίδειξη καλής θέλησης για συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Gymnich, με ανάλογη επίδειξη καλής θέλησης από την Άγκυρα. Προτείνω να παρακολουθήσουμε τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών και να επανέλθουμε.

Στην άτυπη Σύνοδο η Λευκωσία δεν δέχθηκε έντονες πιέσεις. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1, ο τόνος ήταν ήπιος αλλά και υποδεικτικός. Η Γερμανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, φρόντισε να αναφέρει ότι η Τουρκία δέχθηκε να μπει η Σουηδία στο ΝΑΤΟ και να διοριστεί απεσταλμένη του γενικού γραμματέα Ηνωμένων Εθνών, στο Κυπριακό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ανάλογες τοποθετήσεις, ήπιες πάντα για τον κεντρικό ρόλο της Τουρκίας, υπήρξαν από ομάδα χωρών, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, παραπέμποντας πάντως και στην αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος εξήγησε ότι η Λευκωσία είχε υποβάλει σειρά προτάσεων για συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο Gymnich. Προτάσεις, οι οποίες δεν έτυχαν καν απάντησης, όχι μόνο από την Άγκυρα, αλλά ούτε από τους ευρωπαίους επισήμους που τις μετέφεραν.

Οι προτάσεις της Λευκωσίας αγγίζουν όπως αναφέραμε τόσο το Κυπριακό, όσο και τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρείχαν οκτώ και πλέον εναλλακτικές επιλογές. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος επεσήμανε ότι εάν κάποιες από τις κυπριακές προτάσεις γίνονταν αποδεκτές, τότε και η Λευκωσία στο πλαίσιο αμοιβαιότητας θα αποδεχόταν την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο Gymnich.