Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αιαντας

Υπό αστυνομικό κλοιό τελούσε από χθες το βράδυ όλη η Λεμεσός, στον απόηχο πληροφοριών για επεισόδια, και επανάληψη του περσινού σκηνικού, ανήμερα του μνημόσυνου του αρχηγού της ΕΟΚΑ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περιφρουρούσαν τους χώρους των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής, στο κρησφύγετο και το μνημείο του. Το 50ο μνημόσυνο του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, χωρίς κανένα απρόοπτο.

Υπό το άγρυπνο βλέμμα συνολικά διακόσιων πενήντα μελών της Αστυνομίας, οι πλείστοι με αντιδιαδηλωτική εξάρτηση, τελέστηκε στη Λεμεσό το πεντηκοστό ετήσιο μνημόσυνο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ, στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή, χωροστατούντος του Επισκόπου Αμαθούντας Νικόλαου.

Όπως συνηθίζεται, μετά το θρησκευτικό μνημόσυνο στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, ακολούθησε πορεία προς το κρησφύγετο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ και τον τάφο του Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Αυτή τη φορά η πορεία έγινε με τη συνοδεία της ισχυρής δύναμης της Αστυνομίας, προς αποφυγή επεισοδίων, όπως αυτά που συνέβησαν πέρσι.

Μπροστά στον ανδριάντα του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή τελέστηκε τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων από επισήμους και εκπρόσωπους κομμάτων, οργανώσεων και σωματείων.

Το έργο του Αρχηγού της ΕΟΚΑ εξήρε στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Γιάννης Εγκολφόπουλος.

Γιάννης Εγκολφόπουλος – Ναύαρχος εν αποστρατεία

«Σήμερα τελούμε τα 50 χρόνια ακριβώς από τότε που αναχώρησε για το αιώνιο ταξίδι αφήνοντας στον τόπο αυτό το έργο του που είναι τεράστια παρακαταθήκη […[ Ο στρατηγός Γρίβας διαδραμάτισε κεντρικό ρολό σε δυο τουλάχιστον καθοριστικές περιόδους από τις αιματηκότερες της ελληνικής και κυπριακής ιστορίας πρώτα όσα συνέβησαν στο διάστημα λίγο πριν και αμέσως μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς και τους αγώνες που έδωσε για την Κύπρο».

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, ο ναύαρχος Γιάννης Εγκολφόπουλος εξιστόρησε τις σημαντικότερες δράσεις του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή και τους αγώνες του για την Κύπρο και την απελευθέρωσή της από τον ζυγό των Βρετανών αποικιοκρατών.

Το μνημόσυνο ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων.

Για περιφρούρηση των εκδηλώσεων επιστρατεύτηκαν διμοιρίες της ΜΜΑΔ με περισσότερους από διακόσιους πενήντα αστυνομικούς, καθώς και το αντιοχλαγωγικό όχημα Αίαντας. Ενώ αποκόπηκε σε μεγάλη έκταση η περιοχή από περιπολικά της Αστυνομίας.

Εξάλλου, για πρώτη φορά οι εισερχόμενοι στο χώρο των εκδηλώσεων υποβάλλονταν σε σωματικό έλεγχο από αστυνομικούς, ενώ στο χώρο του μνημείου επιτράπηκε η είσοδος μόνο σε εκπροσώπους οργανωμένων συλλόγων και σωματείων και όχι σε όλους.