Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κυπριακο

Κοινό έδαφος για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, θα αναζητήσει η νεοδιορισθείσα προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, χωρίς μέχρις στιγμής να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για την αποστολή της.

Αποφεύγουν τις λεπτομέρειες τα Ηνωμένα Έθνη για τους όρους και το χρονικό περιθώριο της αποστολής της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γράμματά για το Κυπριακό.

Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ, κατά την τακτική ενημέρωση των ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη και κληθείσα να απαντήσει στις επίμονες ερωτήσεις της δημοσιογράφου του τουρκικού πρακτορείου Ανατολού, δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για την αποστολή της κ. Κουεγιάρ.

Το διορισμό της Μαρίας Άνγκελα Χολγκίν Κουεγιάρ χαιρέτισαν η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ και το υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίζει τις δυσκολίες για επιστροφή στις συνομιλίες, ανέφερε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης.

Έντονη ανησυχία στα κατεχόμενα

Έκτακτη σύσκεψη με αποκλειστικό θέμα συζήτησης την σύλληψη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος του Τουρκοκύπριου δικηγόρου στη Ρώμη για παράνομες αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα συγκάλεσε ο Ερσίν Τατάρ, στην οποία συμμετείχε και ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στο ψευδοκράτος.

Ο Ερσίν Τατάρ πάντως ισχυρίζεται πως ο δικηγόρος Ακάν Κιουρσιάτ είναι αθώος. «Αν υπάρχει κατηγορία για ελληνοκυπριακές περιουσίες, είναι μια καθαρά πολιτική κατάσταση. Θα πρέπει να γίνεται διαχείριση μεταξύ κρατών, όχι μέσω ατόμων. Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά μπει σε μια τέτοια υπόθεση, θα είναι μεγάλο λάθος. Σύμφωνα με τους δικούς μας νόμους, τόσο η αγορά όσο και η πώληση είναι ελεύθερες. Είναι δικό μας ζήτημα.»

Ο επικεφαλής του Τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν, ισχυρίστηκε ότι ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς αποσκοπούν στη δημιουργία συνθηκών ανησυχίας εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Έντονες ανησυχίες διατυπώνουν και λεγόμενες επαγγελματικές ενώσεις που ασχολούνται με τον οικοδομικό κλάδο.