Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευρω

Ανακωχή μέχρι νεωτέρας στο μέτωπο των ευρωτουρκικών σχέσεων αποφασίζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες από τη μια, και Λευκωσία από την άλλη, μεταθέτοντας τη συζήτηση του εγγράφου Μπορέλ, το οποίο προνοεί την παραχώρηση επτά δώρων προς την Τουρκία, χωρίς καμιά απολύτως υποχρέωση για λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, το τελικό προσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της Συνόδου Κορυφής, αρκείται σε μια πραγματολογική αναφορά τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι λαμβάνει σημείωση επί του εγγράφου Μπορέλ και ότι θα επανέλθει σε αυτό, σε μια μελλοντική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία και η Κομισιόν ασκούσαν πιέσεις για την περίληψη αναφοράς στα Συμπεράσματα η οποία να υποδέχεται θετική ή να καλωσορίζει το έγγραφο Μπορέλ, γεγονός που θα δέσμευε όλα τα κράτη-μέλη να το στηρίξουν. Η Λευκωσία ωστόσο, δεν ήθελε σε καμιά περίπτωση την υιοθέτηση του εγγράφου, αναγνωρίζοντας προφανώς ότι οδηγεί στην παραχώρηση μεγάλων δώρων και ωφελημάτων προς την Τουρκία, περιλαμβανομένων της αναβάθμισης της Τελωνειακής Ένωσης και μιας ευρωτουρκικής αεροπορικής συμφωνίας, χωρίς να θέτει ως προϋπόθεση την επίλυση του Κυπριακού.

Με βάση τον συμβιβασμό που έγινε, το μπραν ντε φερ γύρω από το έγγραφο Μπορέλ, αναβάλλεται, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα λάβει χώρα, όταν επανέλθει στο τραπέζι των κρατών-μελών, πιθανότατα στις αρχές του 2024.

Αυτό που κυριαρχεί στη Σύνοδο Κορυφής και που ανάγκασε το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να μεταθέσουν τις σκέψεις τους για συζήτηση των ευρωτουρκικών είναι το μέλλον της διεύρυνσης και κυρίως η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας, με παράλληλη αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, για χορήγηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα.

Ο ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συνέχισε και σήμερα να προειδοποιεί με άσκηση βέτο, αν και η Κομισιόν επιχείρησε χθες να αγοράσει τον καβγά και ξεπάγωσε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ από σύνολο 31 δισεκατομμυρίων που είχε παγώσει λόγω ελλειμμάτων της Ουγγαρίας σε ζητήματα κράτους δικαίου.

Πριν από λίγο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε ότι υπήρξε τελικά συμφωνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, ενώ αποφασίστηκε να παραχωρηθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Γεωργία και να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία, εάν υλοποιήσει κάποιες προϋποθέσεις, μέχρι τον Μάρτιο.

Αυτό σημαίνει ότι η Ουγγαρία παρά τις απειλές, τελικά πείσθηκε να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, o οποίος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής συμμετείχε στην σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ανέφερε ότι «η στάση κάποιων κρατών μελών, στη συγκεκριμένη περίπτωση η στάση της Ουγγαρίας, είναι κάτι που επηρεάζει ευρύτερα και τη συζήτηση για την κατάργηση της ομοφωνίας».