Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΨΦΨΦ

Έτοιμος να απαντήσει θετικά σε πιθανή πρόσκληση του προέδρου της Τουρκίας για την πραγματοποίηση συνάντησης, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις από τις Βρυξέλες, όπου συμμετέχει στις εργασίες της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τοποθετήθηκε για το Κυπριακό, προσερχόμενος στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που προηγήθηκε της συνόδου κορυφής.

«Αν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης με τον κ. Ερντογάν, φυσικά και θα το επιδιώξω και να σας πω ότι μετέφερα αυτή την ετοιμότητά μου και στον ίδιο αλλά και μέσω τρίτων», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αν και δε διέψευσε ευθέως ότι δέχθηκε πρόσκληση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο άφησε αιχμές για τη δημόσια συζήτηση που προέκυψε γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας μάλιστα λόγο για σκοπιμότητες.

«Αν υπήρχε και ένα ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η συνάντηση σίγουρα όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση. Η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα και δεν προσφέρεται, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, 50 χρόνια μετά, με τα τετελεσμένα να ενισχύονται συνεχώς, για την εξυπηρέτηση των όποιων άλλων σκοπιμοτήτων», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου, η οποία επίσης βρίσκεται στις Βρυξέλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

«Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από το κυπριακό. Ελλάδα και Κύπρος βρισκόμαστε σε κοινό βηματισμό και στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή μας οικογένεια αλλά ειδικότερα με ό, τι έχει να κάνει με τις προθέσεις του κ. Ερντογάν», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Επιμένουν στα «δυο κράτη»

Ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, χαρακτήρισε άμεση προτεραιότητα για την Τουρκία τη λύση του Κυπριακού, επιμένοντας, ωστόσο, να μιλά για λύση στη βάση δυο κυρίαρχων κρατών.

«Με τρόπο που να εγγυάται τα νόμιμα συμφέροντα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού. Σε αυτό το πλαίσιο, η καταχώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού είναι ένα απαραίτητο ζήτημα», υπογράμμισε ο κ. Γκιουλέρ.

Ο τούρκος υπουργός άμυνας μίλησε και για θετική περίοδο στις σχέσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας.