Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Θετική υποδοχή στο έγγραφο Μπορέλ, για μια νέα στρατηγική στις ευρωτουρκικές σχέσεις, επιδιώκουν Βρυξέλλες και Βερολίνο, ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών και της Συνόδου Κορυφής.

Η Λευκωσία φέρεται πάντως να έχει ενστάσεις, καθώς το έγγραφο Μπορέλ παρέχει δώρα προς την Άγκυρα, χωρίς καμιά διασύνδεση με την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοσέπ Μπορέλ αναμένεται να ενημερώσει μεθαύριο Δευτέρα τους Υπουργούς Εξωτερικών των «27», αναφορικά με το έγγραφο που υπέβαλε, για μια νέα μακρόπνοη στρατηγική στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Το έγγραφο προνοεί μια μεγάλη λίστα δώρων προς την Άγκυρα, χωρίς ωστόσο να τα διασυνδέει με την επίλυση του Κυπριακού, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στη Λευκωσία.

Όπως πληροφορείται ο ANT1 στόχος των Βρυξελλών και του Βερολίνου, είναι όπως τα κράτη-μέλη καλωσορίσουν το έγγραφο Μπορέλ, ώστε να δρομολογηθούν, σταδιακά, όλα τα δώρα που επιφυλάσσει προς την Τουρκία.

Την επανέναρξη όλων των ευρωτουρκικών υψηλών διαλόγων, τη συμμετοχή της Τουρκίας σε άτυπες συνόδους των ΥΠΕΞ της Ε.Ε, τη σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης, την πλήρη επανενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία, την επέκταση της συμφωνίας Ε.Ε-Τουρκίας στο μεταναστευτικό, τη διευκόλυνση παροχής ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων, την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης και την εγκαθίδρυση ευρωτουρκικής Περιεκτικής Αεροπορικής Συμφωνίας.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, στις προκαταρκτικές συναντήσεις που έγιναν σε διπλωματικό επίπεδο, ο εκπρόσωπος της Γερμανίας ζήτησε από όλα τα κράτη να δώσουν θετικό πολιτικό στίγμα και να υιοθετήσουν το έγγραφο Μπορέλ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο επιδιώκει μια θετική αναφορά στα Συμπεράσματα, μέσω της οποίας να αναφέρεται ότι το έγγραφο Μπορέλ είναι ευπρόσδεκτο από όλα τα κράτη-μέλη.

Η Λευκωσία πάντως έχει δικαίως επιφυλάξεις και όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, θα διατυπώσει τη θέση της, κατά την παρουσίαση εγγράφου Μπορέλ η οποία αναμένεται να λάβει χώρα μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, το έγγραφο Μπορέλ δεν βρίσκεται επί του παρόντος στη ατζέντα, χωρίς να αποκλείεται πάντως να τεθεί και στο ανώτατο επίπεδο, εάν κριθεί ότι απαιτείται να δοθεί καθοδήγηση για τα επόμενα βήματα, από τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών.