Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Για εκστρατεία εκπροσώπων της Κυβέρνησης για υπόσκαψη της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και του Γενικού Ελεγκτή, κάνει λόγο η Ελεγκτική με σημερινή της ανακοίνωση. «Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση δεν ανέχεται τον έλεγχο», αναφέρεται ενώ πρωτοφανείς χαρακτηρίζει τις θέσεις της Κυβέρνησης ότι η Ελεγκτική «δεν έχει εξουσία έκφρασης γνώμης αν προηγουμένως δεν συμφωνήσει με το περιεχόμενό τους ο Γενικός Εισαγγελέας». 

Η Ελεγκτική εκφράζει επίσης απογοήτευση γιατί, όπως αναφέρει, πέραν του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας που εκφράζεται με το ίδιο απαξιωτικό και προσβλητικό ύφος όπως ακριβώς εκφραζόταν επί προηγούμενης διακυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Αναπληρωτής του κινούνται σε ανάλογη προσέγγιση.

«Καμία υπόσκαψη κανενός δεν υιοθετώ και ποτέ δεν υιοθέτησα τέτοιου είδους πρακτικές. Δεν έχω να πω κάτι περισσότερο από όσα έχω, ήδη, προαναφέρει για το θέμα», ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ξεκαθαρίζει η Ελεγκτική για «αποκατάσταση της αλήθειας» 

Μετά τον σάλο που έχει προκαλέσει η ανακοίνωση όσον αφορά τα ωφελήματα του Νίκου Χριστοδουλίδη κατά την περίοδο 2014-2018, η Ελεγκτική αναφέρει ότι από το 2014 κοινοποιήθηκαν πέραν των 1.200 αποφάσεων του Υπουργικού συμβουλίου.  

«Δεν έχουμε αντιληφθεί γιατί η Κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι υποχρέωση μας να ελέγχουμε όλες αυτές τις αποφάσεις και ούτε και που εδράζει τον ισχυρισμό της ότι όσες δεν ελέγξουμε όταν μας κοινοποιηθούν δεν μπορούν να ελεγχθούν αργότερα», αναφέρει η ανακοίνωση ενώ προσθέτει: 

«Δεν έχουμε αντιληφθεί γιατί η Κυβέρνηση θεωρεί ότι θα έπρεπε να θεωρηθεί από την Υπηρεσία μας υψηλού κινδύνου και να ελεγχθεί κατά προτεραιότητα μία Απόφαση στην οποία φαινόταν ότι προσωρινά θα ανατίθεντο σε κάποιο δημόσιο υπάλληλο να ασκεί τα καθήκοντα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, την περίοδο που δεν υπήρχε τότε Αναπληρωτής Κυβερνητικός». 

Παράλληλα ξεκαθαρίζεται ότι προτού προβούν σε οποιοδήποτε έλεγχο, ήταν γνωστό ότι υπήρχε νομική βάση στην παραχώρηση στον Πρόεδρο κάποιου επιδόματος.  

Ωστόσο, «δεν έχουμε αντιληφθεί πως θα μπορούσαμε να «μαντέψουμε» ότι στη συνέχεια ο κ. Χριστοδουλίδης πρώτον, «θα λάμβανε επίδομα συντήρησης εξωτερικού, ύψους 41.024 χιλιάδων ευρώ, διπλάσιο από αυτό που δικαιούτο». Δεύτερον, «παρανόμως θα χρησιμοποιούσε για ιδιωτική χρήση το αυτοκίνητο που του είχε διαθέσει το κράτος για υπηρεσιακούς σκοπούς». Τρίτον, «παρανόμως δεν θα συμπλήρωνε τα έντυπα αδειών του, αλλά θα τα συμπλήρωνε εκ των υστέρων χωρίς να εγκριθούν από τον προϊστάμενο του».  

Παράλληλα από πλευράς Ελεγκτικής διαψεύδονται οι ισχυρισμοί της Κυβέρνησης, ότι η υπηρεσία έλαβε γνωμάτευση από τον τότε Γενικό Εισαγγελέα περί νομιμότητας των ποσών και ωφελημάτων του Νίκου Χριστοδουλίδη.  

«Το αφήγημα που οι ίδιοι έκτισαν» 

Όπως αναφέρει η Ελεγκτική «τα γεγονότα έχουν καταρρίψει τον ανυπόστατο ισχυρισμό της Κυβέρνησης ότι δήθεν η Υπηρεσία μας διέρρευσε οτιδήποτε στην εφημερίδα Αλήθεια. Κι όμως οι εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, στη βάση αυτού του αφηγήματος που οι ίδιοι έκτισαν, εξακολουθούν να μας κατασυκοφαντούν». 

«Ανήκουστο να κατηγορείται ο Ελεγκτής για την μετάβαση του στην Προεδρική κρεβατοκάμαρα 

«Η Πρώτη Κυρία απαγόρευσε στους Λειτουργούς μας να εισέλθουν στην Προεδρική Κατοικία, ενώ η ώρα μετάβασης είχε καθοριστεί από την ίδια την Προεδρία, με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο» αναφέρει η Ελεγκτική.  

«Στην πραγματικότητα πρόκειται για περιουσία του κράτους για την οποία ο φορολογούμενος πολίτης, πέραν του ποσού του €1.15εκ. που ξόδεψε για ενεργειακή αναβάθμιση, πλήρωσε και ποσό της τάξης των €150.000 ώστε να ανακαινιστεί η Προεδρική Κατοικία και να φιλοξενήσει δωρεάν την Προεδρική οικογένεια», προστίθεται. 

Η μετάβαση εκεί του Γενικού Ελεγκτή έγινε μετά από απαίτηση του ΠτΔ. Είναι ανήκουστο να κατηγορείται ο Γενικός Ελεγκτής για την εκεί μετάβασή του, τονίζει η ανακοίνωση.  

«Ουδέποτε υπεισήλθαμε στα θέματα ασφαλείας» 

Όσον αφορά την μεταφορά των παιδιών του Προέδρου, η Ελεγκτική επαναλαμβάνει ότι η παρανομία αφορά το αυτοκίνητο και τις σχετικές δαπάνες (καύσιμα και συντήρηση).  «Ουδέποτε υπεισήλθαμε στα θέματα ασφαλείας», τονίζει. 

Παράλληλα όπως προστίθεται: «Η αναγκαιότητα δημοσιοποίησης του θέματος επιβεβαιώθηκε και από τις σχετικές αναφορές των εκπροσώπων της Κυβέρνησης οι οποίοι αναφέρθηκαν στις περιόδους που απουσιάζει στο εξωτερικό ο ΠτΔ και αποφασίζει να τον συνοδεύσει η Πρώτη Κυρία. 

Προκύπτει σαφώς η στρεβλή αντίληψη ότι η αστυνομία, με έξοδα των φορολογούμενων πολιτών, έχει την υποχρέωση ανάληψης της γονικής φροντίδας. Αυτό αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και εξηγεί την ανηλεή, σε προσβλητικό βαθμό, επίθεση των εκπροσώπων της Κυβέρνησης κατά του Γενικού Ελεγκτή και κατά της Υπηρεσίας μας». 

Όπως προσθέτει η Ελεγκτική «με βάση τη σχετική νομοθεσία, κατά νόμο υπεύθυνος για την ανάκτηση των ποσών που θα πρέπει να ανακτηθούν είναι ο Προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας. Από αυτόν αναμένουμε να ενεργήσει και αυτός είναι ο δικός μας ελεγχόμενος». 

«Κατά τα άλλα, σήμερα είναι η παγκόσμια μέρα κατά της Διαφθοράς», καταλήγει η ανακοίνωση.