Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης

Νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Προέδρου της Δημοκρατίας και Γενικού Ελεγκτή, έφερε η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με την οποία ζητά από τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη την επιστροφή ενδεχομένως μέχρι και 55 χιλιάδων ευρώ, που έλαβε ως επιδόματα και απολαβές από τον Απρίλιο του 2014 μέχρι τον Φλεβάρη του 2018, διάστημα κατά το οποίο εκτελούσε καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

Οι δυο πλευρές δεν αποκλείεται να επιλύσουν τις διαφορές τους ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, αφού πλέον ορατό είναι το ενδεχόμενο προσφυγής της κυβέρνησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς το μεσημέρι να σχολιάσει το περιεχόμενο της έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αν και δεν αποκάλυψε τις σκέψεις του δεν έκρυψε την έντονη ενόχληση του, δηλώνοντας προσωπικά πικραμένος και στεναχωρημένος.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Δεν είναι η πρώτη φορά, γνωρίζετε, είδαμε τις τελευταίες μέρες διάφορα. Ναι, διαβάζοντας την έκθεση ξαφνιάστηκα από το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής ενημερώθηκε ότι ασκούσα και καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά από καταγγελία που έγινε πρόσφατα. Εν πάση περιπτώσει επαναλαμβάνω ότι έχω υποχρέωση, έχω ευθύνη ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διασφαλίσω την αξιοπιστία των θεσμών, παρά την προσωπική πικρία, στεναχώρια. Να θυμίσω ότι ο Γενικός Ελεγκτής δημόσια είχε αναφερθεί στη συνεργασία με την παρούσα Κυβέρνηση σε συνέντευξη που έδωσε στο ΚΥΠΕ, μετά προέκυψαν κάποια άλλα θέματα».

Τις αναφορές του προέδρου της Δημοκρατίας, δεν άφησε αναπάντητες ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ο οποίος με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για άδικη και απαράδεκτη υπόσκαψη του ίδιου προσωπικά.

Οδυσσέας Μιχαηλίδης – Γενικός Ελεγκτής

Μετά την πρωτοφανή από το 1960 θέση της Κυβέρνησης ότι οι εξουσίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τελούν υπό την έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας (αμφισβήτηση την οποία αρμόδιο να εξετάσει είναι το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο), η Κυβέρνηση προχωρεί σε έμπρακτη υπόσκαψη του έργου μας ζητώντας σήμερα μετακίνηση προσωπικού της πρώην Ελεγκτικής Συνεργατισμού που ήταν τοποθετημένο στην Ελεγκτικής Υπηρεσίας από το 2014. Κι’ ενώ η μέχρι τώρα συνεννόηση ήταν ότι το προσωπικό που δόθηκε καθ’ υπόδειξη της Τρόικας θα αντικαθίστατο, σήμερα ξαφνικά η θέση άλλαξε. Εκφράζουμε την απογοήτευσή μας.

Ο «επίσημος» διορισμός

Η Ελεγκτικής Υπηρεσία αναφέρει ότι προχώρησε σε έλεγχο κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας που έλαβε στις 24 του περασμένου Σεπτέμβρη και η οποία της διαβιβάστηκε μέσω συγκεκριμένου Μέσου Ενημέρωσης, το οποίο δήλωσε ότι γνωρίζει την ταυτότητα του καταγγέλλοντος.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δε δικαιούταν ορισμένα ωφελήματα όπως η χρήση υπηρεσιακού οχήματος και επιδόματα εξωτερικού, γιατί δε διορίστηκε επίσημα στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ελεγκτική Υπηρεσία

«Δεν υπήρξε επίσημος διορισμός, ούτε και δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της ανάθεσης καθηκόντων Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον κ. Χριστοδουλίδη. Άλλωστε, όπως εξηγούμε στις αμέσως επόμενες παραγράφους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοιος επίσημος διορισμός, αφού η θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι ασυμβίβαστη με τη θέση του δημόσιου υπαλλήλου».

Επίσης σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή περίπου 18 χιλιάδων ευρώ από τον κ. Χριστοδουλίδη, γιατί τα έντυπα που συμπλήρωσε για να λάβει το συγκεκριμένο ποσό για ήμερες άδειας τις οποίες δούλεψε, δεν έγιναν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες .

Ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, επιφυλάχθηκε να απαντήσει στα ευρήματα της έκθεσης αν και πληροφορίες το φέρουν να εξετάζει προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλω να διασφαλίσω την αξιοπιστία των θεσμών, δεν πρόκειται να προβώ σε οποιοδήποτε δημόσιο σχόλιο, θα αποστείλω την έκθεση στον Γενικό Εισαγγελέα και θα ακούσω τις απόψεις του».

Επίσης σύμφωνα με την Προεδρία της Δημοκρατίας, το 2014 η Γραμματεία του Υπουργικού Συμβουλίου μεταξύ άλλων ενημέρωσε και την Ελεγκτική Υπηρεσία για την απόφαση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να αναθέσει καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου στον κ. Χριστοδουλίδη και την παραχώρηση όλων των ωφελημάτων που προβλέπονται από τη θέση.

Η ελεγκτική υπηρεσία από πλευράς της απορρίπτει θέσεις που διατυπώθηκαν από κυβερνητικής πλευράς ότι το 2014 δόθηκε γνωμάτευση, σύμφωνα με την οποία οι απολαβές που έλαβε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν σύννομες.