Τηλεόραση Ραδιόφωνο
3

Ως ένα σημαντικό σταθμό ως προς τη δημοσιονομική σταθερότητα και χρηματοπιστωτική προοπτική της χώρας,  χαρακτήρισε την ψήφιση του πλαισίου για τις εκποιήσεις  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πράσινο στο κυβερνητικό πακέτο για προστασία των  ευάλωτων δανειοληπτών από τις εκποιήσεις άναψε η Βουλή.

Μετά από μία συνεδρία η οποία σημαδεύτηκε από υψηλούς τόνους και διαξιφισμούς μεταξύ των κομμάτων η ολομέλεια του Σώματος ενέκρινε τα κυβερνητικά νομοσχέδια που συμπληρώνουν τη δέσμη μέτρων αντιμετώπισης των Μη εξυπηρετούμενων δανείων και προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να χαρακτηρίζει την σημερινή εξέλιξη ως ένα σημαντικό σταθμό προς τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Θέλω να χαιρετίσω αυτή την εξέλιξη, αυτή την υπεύθυνη θέση κομμάτων και να τείνω χείρα φιλίας προς όλους και να εργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

Λίγο νωρίτερα μέσω γραπτής δήλωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα αποτελέσει το δίχτυ αποτελεσματικής προστασίας των ευάλωτων και συνεπών δανειοληπτών.

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

«Ως κάποιος αντιλαμβάνεστε που δεν έχω κομματική ταυτότητα, στήριξη, στέγη είναι ένα μήνυμα ότι μπορούμε μαζί, να εργαστούμε συλλογικά για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να δημιουργήσουμε προοπτικές προς όφελος του Κυπριακού λαού».

Συγκεκριμένα με 38 ψήφους υπέρ και 15 αποχές η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε το νομοσχέδιο περί σύστασης και λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα εξώδικης επίλυσης διαφορών χρηματοοικονομικής φύσεως, με το οποίο διευρύνονται οι εξουσίες του χρηματοοικονομικού επιτρόπου ώστε να μπορεί να οριστεί διαμεσολαβητής για σκοπούς αναδιάρθρωσης.

Νικόλας Παπαδόπουλος – Πρόεδρος ΔΗΚΟ

«Το πρόβλημα των εκποιήσεων ήταν, είναι ένα από τα πιο περίπλοκα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, σήμερα παρουσιάζεται μία λύση από την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη η οποία θεωρούμε ότι είναι μία καλή λύση».

Χάρης Γεωργιάδης – Βουλευτής ΔΗΣΥ

«Είναι σήμερα αυτό που έχουμε μπροστά μας βήμα βελτίωσης; Είναι πράγματι. Δεν πρέπει όμως να το παρουσιάζουμε ότι είναι η τέλεια λύση στο πρόβλημα που εδώ και 10 χρόνια είναι εκεί».

Άριστος Δαμιανού – Βουλευτής ΑΚΕΛ

«Εμείς αναγνωρίζουμε ότι καταβάλλεται προσπάθεια η οποία από εμάς κρίνεται μη ικανοποιητική από πλευράς του νέου υπουργού και του υπουργείου, σε αντιδιαστολή με το απόλυτο μηδέν που είχαμε πριν από ένα χρόνο».

Με 35 ψήφους υπέρ τρεις εναντίον και 15 αποχές, εγκρίθηκε και το εταίρο κυβερνητικό  νομοσχέδιο που προνοεί τον ορισμό από το Ανώτατο Δικαστήριο αριθμού δικαστών για σκοπούς ταχείας εκδίκασης υποθέσεων δανείων για κύρια κατοικία ύψους μέχρι €350.000. Εναντίον ψήφισε η ΕΔΕΚ.

Μαρίνος Σιζόπουλος – Πρόεδρος ΕΔΕΚ

«Το νομοσχέδιο όπως έχει κατατεθεί δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας. υπάρχουν αρκετά κενά τα οποία στην ουσία δεν θα διορθώσουν τα προβλήματα».

Με 38 ψήφους υπέρ και 16 αποχές εγκρίθηκαν και οι δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσαν ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, με τις οποίες ρυθμίζεται το δικαίωμα του οφειλέτη για υποβολή παραπόνου κατά αδειοδοτημένων ιδρυμάτων στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για κύρια κατοικία. Προνοούν ότι εφόσον δικαιωθεί από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ο δανειολήπτης, η διαδικασία εκποίησης του ακινήτου του αναστέλλεται μέχρι να δικαιωθεί από το δικαστήριο.

Τέλος εγκρίθηκαν ομόφωνα έξι νομοθετήματα  που διευρύνουν τον ορισμό του όρου  «αναδιάρθρωση» για να περιλαμβάνει και τη διάθεση και μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας προς την ΚΕΔΙΠΕΣ στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου «Ενοίκιο Έναντι Δόσης».  Αντίθετα απορρίφθηκαν όλες οι τροπολογίες στα κυβερνητικά νομοσχέδια που τέθηκαν από ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία – Πολιτών.

Τεταμένο κλίμα

Αναβολή της ψηφοφορίας μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη ώστε να δοθεί επιπλέον χρόνος για συζήτηση, είχε ζητήσει κατά την έναρξη της συνεδρίας το ΑΚΕΛ θέτοντας επίσης θέμα κατάθεσης υπό την μορφή του κατ’ επειγόντως της πρότασης που κατέθεσε στις 13 Ιουλίου με τους Οικολόγους για παραχώρηση στους δανειολήπτες του δικαιώματος προσφυγής στην δικαιοσύνη προκειμένου να εξεταστούν τυχόν καταχρηστικές ρήτρες.

Γιώργος Λουκαΐδης – Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΚΕΛ

«Προκαλεί εντύπωση κυρία Πρόεδρε το γεγονός ότι απορρίπτεται η συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μιας πρότασης νόμου της οποίας το περιεχόμενο ξέρουν πλήρως όλοι και όλες οι συνάδελφοι αλλά δεν υπάρχει καμία δυσκολία να τεθούν σήμερα ενώπιον μας προτάσεις νόμου που κατατεθήκαν ενώπιον της επιτροπής την περασμένη Δευτέρα που μέχρι εψές ετοιμάζονταν τροπολογίες».

Τις αιχμές του κοινοβουλευτικού  εκπροσώπου του ΑΚΕΛ για σκοπιμότητες, απέρριψε σε έντονο ύφος η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Χριστίνα Ερωτοκρίτου – Βουλευτής ΔΗΚΟ

«Εγώ αγαπητέ κύριε Λουκαΐδη λέω ότι οι πρώτοι που κατανόησαν την φιλοσοφία των προτάσεων νόμου είναι τα μέλη του δικού σας κόμματος. Τα οποία και ευχαριστώ για την εποικοδομητική τους στάση. Άρα πλήρης κατανόηση και εξαντλητική συζήτηση υπήρξε στην επιτροπή οικονομικών». 

Και τα δύο αιτήματα του ΑΚΕΛ απορρίφθηκαν  με 32 ψήφους εναντίον και 19 υπέρ.