Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ργε

Την ιδιαίτερη έμφαση που αποδίδει η Ελλάδα στη θετική ατζέντα με την Τουρκία τονίζουν ελληνικές κυβερνητικές πηγές ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, αύριο Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου. Η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου θα δώσει το στίγμα για τα επόμενα βήματα της ελληνοτουρικής προσέγγισης, την ώρα, που οι υπουργοί των δύο κυβερνήσεων θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας. Η επίσκεψη του Ερντογάν θα διαρκέσει μόνο 4 ώρες, ωστόσο θα είναι πυκνή σε περιεχόμενο.

Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, η ελληνική Κυβέρνηση προσέρχεται στο επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα.

Οι συμφωνίες που βρίσκονται προ των πυλών

«Αποδίδουμε ιδιαίτερη έμφαση στην θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής», τονίζουν, επισημαίνοντας ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις –κάποιες εκ των οποίων για συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Enterprise Greece– στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται τουλάχιστον 20 συμφωνίες οι οποίες είτε θα ανακοινωθούν είτε θα υπογραφούν, με βασικότερη αυτή για το μεταναστευτικό, για την οποία η Αθήνα προετοιμάζεται από τον Σεπτέμβριο με τα αρμόδια υπουργεία να εργάζονται πυρετωδώς.

Τα άλλαμνημονία συνεργασίας αφορούν τον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, τη τελωνειακή συνεργασία και αμοιβαία συνδρομή σε τελωνειακά θέματα, την αναβάθμιση της υπάρχουσας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας – Βουλγαρίας, τη σύγκληση Μικτής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη σιδηροδρομική γραμμή ταχείας κυκλοφορίας Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, αλλά και την Πολιτική Προστασία-πρόληψη καταστροφών.

Κατά τη διμερή τους συνάντηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν «για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

«Υπάρχουν θετικά μηνύματα και από την πλευρά της Τουρκίας. Όμως ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος. Πολλές φορές όμως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να είναι μια καλή συνάντηση, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις και απρόοπτα. Το αν θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις επιλογές που θα κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος» επισημαίνει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Μελέτης.

Πολυμελής η ομάδα Ερντογάν που φτάνει στην Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος, θα συνοδεύεται από επτά υπουργούς, βασικά πρόσωπα της κυβέρνησης, καθώς και από τον διπλωματικό του σύμβουλο, Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο στις 11:30 και αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους θα γίνουν και στο Υπουργείο Εξωτερικών, στις οποίες θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Δρακόντεια μέτρα 

Σε διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν προχθές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καθορίστηκαν τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας. Περίπου 3.500 αστυνομικοί προβλέπεται να βρίσκονται επί ποδός. Ενώ από νωρίς το πρωί θα γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανάλογα με την κίνηση της τουρκικής αυτοκινητοπομπής.

Ασφάλεια, ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική θα είναι σε πλήρη εγρήγορση σε κομβικά σημεία από το αεροδρόμιο έως το κέντρο της Αθήνας, με κινητοποίηση μεταξύ άλλων ελεύθερων σκοπευτών των ΕΚΑΜ αλλά και επιστράτευση ελικοπτέρων και drones.

Πηγή: in.gr, ertnews, cnn.gr