Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Το Κυπριακό, η επικείμενη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς θέματα εσωτερικής επικαιρότητας ήταν ανάμεσα στα ζητήματα που απασχόλησαν τη σημερινή Ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη προς τα ΜΜΕ. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της Ενημέρωσης του προς τα ΜΜΕ, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι το τουρκικό κατοχικό καθεστώς κατασκευάζει οχυρωματικαέργα στη Δερύνεια, είπε ότι «η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι οι όποιες εργασίες πραγματοποιούνται δεν είναι εντός της νεκρής ζώνης και ήδη προχωρούμε στα απαραίτητα διαβήματα».

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενόψει της συνάντησης του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η επικοινωνία είναι συνεχής και ότι θα υπάρξει και αύριο τηλεφωνική συνομιλία τους.

Κληθείς να πει αν το Κυπριακό θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το Κυπριακό είναι πάντα πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης».

Πρόσθεσε ότι κάθε βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι άσχετη με το Κυπριακό, κάτι που έχει επανειλημμένως αναφέρει ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση αν ισχύει το όνομα που είδε το φως της δημοσιότητας ως απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε κάτι, να αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ».

Σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ευελπιστούμε για τον διορισμό το συντομότερο δυνατόν, σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε να υπάρξει ειλικρινής πολιτικής βούλησης (και από την άλλη πλευρά) και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν».

Τέλος, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το κατοχικό καθεστώς δεν φαίνεται να υποχωρεί από τη νεκρή ζώνη στην Πύλα και στον Άγιο Δομέτιο, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι «αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη να εφαρμόσει τους όρους εντολής της και να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης αποκαθιστώντας το καθεστώς» όπως ήταν πριν.