Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Θέτοντας όρους η κατοχικής πλευρά τελικά έδωσε την συγκατάθεση της, για αναλάβει την αποστολή της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό η πρώην υπουργός εξωτερικών της Αργεντινής Μαρίας Άνχελα Χολγκίν Κουεγιάρ. 

Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ανακοίνωσε το απόγευμα ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αποδέχθηκε την προσωπικότητα που πρότεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τέθηκαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Απαντήσαμε θετικά στο θέμα του απεσταλμένου, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αναζητηθεί κοινό έδαφος για  ομοσπονδία. Θα ισχύει ο διορισμός για περίοδο 6 μηνών. Η θέση της τ/κ πλευράς είναι να προσπαθήσει να βρει το κοινό έδαφος στη βάση δύο κρατών», επισήμανε ο Ερτουγρούλογλου.

Το πράσινο φως, όπως άλλωστε θεωρείτο σίγουρο, άναψε νωρίτερα και ελληνοκυπριακή πλευρά για την προσωπικότητα που προτάθηκε από το γενικό γραμματέα για να αναλάβει την αποστολή διερεύνησής των προοπτικών επιστροφής σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις=.

«Επαναλαμβάνουμε την ειλικρινή μας πολιτική βούληση και την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού.  Η θέλησή μας για επίλυση με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ενώ έντονη δυσαρέσκεια καταγράφεται για την στάση που επιδεικνύουν τα Ηνωμένα Έθνη, απέναντι στις κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος στη νεκρή ζώνη του Αγίου Δομετίου και της Πύλας.

«Αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη να εφαρμόσει τους όρους εντολής της και να διασφαλίσει το καθεστώς της νεκρής ζώνης αποκαθιστώντας το καθεστώς», υπογράμμισε ο κ. Λετυμπιώτης.

Η προσοχή στην Αθήνα

Η Λευκωσία αναμένει την αυριανή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αθήνα, για να ξεκαθαρίσουν ενδεχομένως οι προθέσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει ενδείξεις που δείχνουν ότι το Κυπριακό δεν θα είναι ψηλά στην ατζέντα της αυριανής συνάντησης του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Τουρκίας.

«Tο Κυπριακό είναι πάντα πολύ ψηλά στην ατζέντα της Ελληνικής Κυβέρνησης. Kάθε βελτίωση στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι άσχετη με το Κυπριακό, κάτι που έχει επανειλημμένως αναφέρει ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός», ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή των Αθηνών, ενόψει της αυριανής του επίσκεψης στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και συγκεκριμένα στην πρόταση του ψευδοκράτους για συνεκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού πριν την λύση του Κυπριακού.

«Εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πρόταση. Ενώ κι άλλες χώρες της περιοχής κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί οι δύο πλευρές στο νησί να μην μπορούν να συνεργαστούν; Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο», τόνισε ο Ερντογάν.