Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση των ΜΜΕ, ενημερώνοντας πως η Κύπρος άναψε το πράσινο φως για την προσωπικότητα που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ, στη θέση του απεσταλμένου. Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στην απάντηση του κατοχικού καθεστώτος.

Στην εναρκτήρια του δήλωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία έδωσε σήμερα τη συγκατάθεσή της ως προς το διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας, την οποία πρότεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες, στη θέση απεσταλμένου με στόχο τη διερεύνηση προοπτικής επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, εντός του συμφωνημένου πλαισίου και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ. 

Ευελπιστούμε ότι αντίστοιχη θετική ανταπόκριση ως προς το διορισμό της προσωπικότητας θα υπάρξει και από την άλλη πλευρά το συντομότερο δυνατόν.  Επαναλαμβάνουμε την ειλικρινή μας πολιτική βούληση και την ετοιμότητα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί με στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης και οριστικής διευθέτησης του Κυπριακού.  Η θέλησή μας για επίλυση με μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα παραμένει ισχυρή".

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τον διορισμό απεσταλμένου, δεν αποκλείεται να γίνουν πριν την 11η Δεκεμβρίου, οπότε για πρώτη φορά μετά τον Ιούνιο αναμένεται ο ΠτΔ και ο κατοχικός ηγέτης θα βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο στη δεξίωση που παραθέτει  στο Λήδρα Πάλας ο Ειδικός Αντιπρόσωπος των Η.Ε Κόλιν Στίουαρτ. 

Η Maria Angela Holguin Cuellar εκλεκτή του Γενικού Γραμματέα

Υπενθυμίζεται ότι η κολομβιανή Maria Angela Holguin Cuellar είναι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το πρόσωπο, το οποίο επέλεξε ο Αντόνιο Γκουτέρες ως απεσταλμένη του στο κυπριακό

Η Maria Angela Holguin Cuellar διετέλεσε ΥΠΕΞ της Κολομβίας από το 2010 έως το 2018. Στην μακρά διπλωματική της καριέρα, διετέλεσε μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κολομβίας στα ΗΕ και πρέσβειρα της Κολομβίας στην Βενεζουέλα. Με το κυπριακό δεν είχε μέχρι σήμερα οποιαδήποτε εμπλοκή. Το 2017 είχε ταξιδέψει στην Τουρκία για συνάντηση με τον τότε ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με το βλέμμα στην Αθήνα η Κυβέρνηση

Εντός του πλαισίου για την επίλυση του Κυπριακού και ενόψει της αυριανής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ο Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημείωσε ότι η βελτίωση σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας είναι κάτι που η Κυβέρνηση εκτιμά ως θετική εξέλιξη, συνυφασμένη με το Κυπριακό, αφού αυτή η βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό.  Αθήνα και Λευκωσία συντεταγμένα, δήλωσε ο Εκπρόσωπος, συνεργάζονται στενά, ούτως ώστε να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα σημαντικής προόδου στο Κυπριακό.