Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μεγάλη μέρα για το ΑΚΕΛ η σημερινή, αφού με την ολοκλήρωση του Καταστατικού Συμβούλιο πάρθηκαν ιστορικές καταστατικές αλλαγές.  

Καλεσμένος στα Νέα του ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές πάρθηκαν στη βάση της πεποίθησης ότι η Κύπρος χρειάζεται μια ισχυρή αριστερά, ένα ισχυρό ΑΚΕΛ που θα χαράσσει το δρόμο της προόδου.  

Τεστ είναι οι επικείμενες διπλές εκλογές του 2024, αφού «πάντοτε οι εκλογές μετρούν δυνάμεις», όμως δεν είναι το απόλυτο μέτρο. «Όσο πιο δυνατός είσαι στους διάφορους θεσμούς, όπως Βουλή, ΤΑ, ασφαλώς σου δίνουν τη δυνατότητα ανάλογα να μπορείς να καταθέσεις το δικό σου στίγμα στην πορεία του τόπου», δήλωσε ο κ. Στεφάνου. 

Ερωτηθείς κατά πόσο το κόμμα μετατοπίζεται προς το χώρο του κέντρου, μετά και τις σημερινές αλλαγές, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα αριστερά με συγκεκριμένη ιδεολογία.  

«Διαπιστώνεται όμως ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, έτσι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα στην Κύπρο και γενικότερα στον κόσμο, υπάρχουν ζητήματα τα οποία αποτελούν αιτήματα από ένα ευρύτερο φάσμα ανθρώπων που ξεπερνά τον παραδοσιακό χώρο δεξιάς - αριστεράς», ανέφερε.  

«Ανεξαρτήτως από το πού αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας. Δεν καταργεί τις παρατάξεις, όμως κάνει πιο εφικτή και πιο δυνατή την συμπόρευση με κόσμο που δεν αυτοπροσδιορίζεται με την αριστερά», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου, κάνοντας αναφορά και στις περασμένες προεδρικές εκλογές και στην ανταπόκριση που υπήρξε στην ανεξάρτητη υποψηφιότητα Μαυρογιάννη. 

Από τις Νέες Δυνάμεις στην κοινωνική συμμαχία 

Όσον αφορά το τέλος των Νέων Δυνάμεων, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι εδώ και μερικά χρόνια διαπιστώθηκε η ανάγκη αναδόμησης του θεσμού.  

Η αναδόμησή θα γίνει σε τρεις βασικούς άξονες: πρώτον στον άξονα μιας συγκεκριμένης πολιτικής πυξίδας, δεύτερον, στον άξονα της αναβάθμισης της συμμετοχικότητας αυτών των ανθρωπών στις διαδικασίες συζήτησης και ζύμωσης εντός του ΑΚΕΛ και τρίτον, πως θα δοθεί η δυνατότητα να είναι πιο ορατοί στην κοινωνία. Εντός του άμεσου μέλλοντος αναμένονται και συγκεκριμένες ανακοινώσεις όπως δήλωσε ο κ. Στεφάνου.  

Παράλληλα, μια σημαντική αλλαγή είναι η εισαγωγή ποσόστωσης, θέτοντας ποσοστό 60%, στην παρουσία εθελοντικών στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή, με στόχο να αυξηθεί ο πλουραλισμός των απόψεων. 

Μεταβατική περίοδος στη μείωση θητειών 

Κληθείς να σχολιάσει την μείωση των θητειών ο ΓΓ τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει περισσότερη δυναμική μέσω της συνεχούς ανανέωσης.  

Από τη μείωση των θητειών εξαιρείται ο ΓΓ του κόμματος, ο οποίος δεν έχει όριο θητειών, αλλά και μέχρι και δύο μέλη της κοινοβουλευτικής που θα μπορούν να είναι υποψήφιοι για μια επιπρόσθετη θητεία, με στόχο την ύπαρξη ενός ισχυρού πολιτικού πυρήνα.  

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Στεφάνου θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος, ώστε να μην υπάρχει «ξαφνικός θάνατος». Δηλαδή όσοι βρίσκονται στην δεύτερη ή στην τρίτη τους θητεία, θα μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη μια θητεία.