Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Λειτουργική αναγνώριση τύπου Ταϊβάν επιδιώκει να εξασφαλίσει για το ψευδοκράτος, η Άγκυρα, ενώ παράλληλα παίζει το χαρτί της κυριαρχικής ισότητας της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας βορείου» Κύπρου.

Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν, ότι η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν που επιφυλάσσει «ειδικό καθεστώς» για την Υπερδνειστερία, μια αποσχισθείσα και μη αναγνωρισμένη περιοχή της Μολδαβίας, άνοιξε την όρεξη της Τουρκίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η Τουρκία προσδοκά στην απόσπαση ανάλογου ειδικού καθεστώτος για το ψευδοκράτος στην Κύπρο, το οποίο όπως έλεγαν τουρκικά χείλη στις Βρυξέλλες,

θα μπορούσε να ήταν ένα πλαίσιο λειτουργικής ντε φάκτο αναγνώρισης, ώστε η ούτω καλούμενη «τουρκική δημοκρατία βορείου Κύπρου», να μπορεί να εμπορεύεται με όλα τα κράτη και να ενισχύει παράλληλα το τουριστικό της προϊόν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Άγκυρα επιστρατεύει και έκδοση του Carnegie Europe, που χρηματοδοτήθηκε το 2019 από το Σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών και από το γερμανικό ίδρυμα Robert Bosch Stiftung. Η έκδοση του Carnegie Europe, επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από τέσσερα χρόνια και καθίσταται και πάλι επίκαιρη καθώς εισηγείται ουσιαστικά την ταϊβανοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, σερβίροντας μια συνταγή για «εξευρωπαϊσμό της νομοθεσίας και των προτύπων της βόρειας Κύπρου και για συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις υφιστάμενες αρχές στο ψευδοκράτος.

Σημειώνεται ότι υπέρ της προώθησης σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ντε φάκτο οντοτήτων είχε ταχθεί από το 2006 και η Ρωσία, στο πλαίσιο κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ζητήσει όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει σε απευθείας εμπορικές σχέσεις με την Υπερδνειστερία, στα πρότυπα της πρότασης της Κομισιόν για απευθείας εμπόριο από το κατοχικό ψευδοκράτος, στην Κύπρο.