Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατεχομενα

Ο Τουρκοκυπριακός τύπος αναφέρεται εκτενώς σήμερα στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών ότι τόσο το Υπουργείο όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) παρακολουθούν την απόκτηση ακινήτων στα κατεχόμενα από αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων Βρετανοί, Ισραηλινοί και Ιρανοί πολίτες.

Η Αβρούπα γράφει πρωτοσέλιδα ότι «η πώληση ακινήτων στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, κυρίως σε Ρώσους, και το μαύρο χρήμα που σχετίζεται με αυτό, άρχισε να προκαλεί πονοκέφαλο στο εσωτερικό της χώρας». Σημειώνει ότι ο Χακάν Φιντάν μίλησε για 15 χιλιάδες αιτήσεις αγοράς ακινήτων που έχουν γίνει από ξένους στα κατεχόμενα τα τελευταία πέντε χρόνια. «Οι Ιρανοί ήταν αυτοί που έκαναν τις περισσότερες αιτήσεις σε αυτά τα πέντε χρόνια. Οι Ισραηλινοί ήταν στη 12η θέση. Δεν γίνεται όμως καμία αναφορά στους Ρώσους (αγοραστές)», προσθέτει η Αβρούπα.

Η Γενί Μπακίς γράφει ότι παρόλο που η ραγδαία πώληση των εδαφών σε ξένους έχει επικριθεί πρόσφατα, η «κυβέρνηση» έχει σχεδόν κλείσει τα αυτιά της σε αυτό το ζήτημα. «Ειδικά στην περιοχή Τρικώμου και Κερύνειας, παρατηρείται ότι ακόμη και η δομή του πληθυσμού έχει αλλάξει μετά τις πωλήσεις σε ξένους», αναφέρει το δημοσίευμα.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι «κάθε μέρος της χώρας είναι προς πώληση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, όταν προστεθούν  οι ‘διατεθειμένες εκτάσεις’· με ποσοστό 13,8% (581 μονάδες), τα ‘οικόπεδα με αβέβαιο τύπο ιδιοκτησίας’  με ποσοστό 11,79% (498 μονάδες) και τα ‘λοιπά οικόπεδα’ με συνολικό ποσοστό 1,6% (64 μονάδες), διαπιστώνεται ότι το 76,84% των προς πώληση εκτάσεων αποτελείται από ‘οικόπεδα χωρίς τουρκικό τίτλο ιδιοκτησίας’».

Αν και οι προσπάθειες της «κυβέρνησης», συνεχίζει, να αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των περιοχών για αστική δόμηση, ακόμη και σε δασικές εκτάσεις, έχει προσελκύσει την προσοχή σε αυτό το θέμα, «η ασθενής κοινωνική αντίδραση το καθιστά αδύνατον να αποτραπούν αυτές τις πωλήσεις, οι οποίες θα έχουν πολύ άσχημες συνέπειες στο μέλλον».

«Μέχρι το τέλος Ιουλίου, υπάρχουν 4.209 τεμάχια γης που διατέθηκαν προς πώληση μέσω αγγελιών ακινήτων στην ΤΔΒΚ. Ο αριθμός των εκτάσεων προς πώληση τον Ιούνιο ήταν 4. 062. Από τις εκτάσεις που πωλούνται στη χώρα αυτές τις μέρες, 2.677 είναι οικόπεδα και 1.532 είναι χωράφια κατάλληλα για αγροτεμαχισμό ή επένδυση. Το μερίδιο της γης σε όλες τις εκτάσεις προς πώληση υπολογίστηκε σε 63,6% και το μερίδιο των αγρών υπολογίστηκε σε 36,4%», καταλήγει.

Για το ίδιο θέμα η Κίπρις ποστασί, αναφέρεται στον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται στην περιοχή Τρικώμου και στην αύξηση των τιμών των ακινήτων. «Στην αγορά ακινήτων στο Τρίκωμο κυκλοφορούν σοβαρά χρήματα και κάποιοι γίνονται δισεκατομμυριούχοι, όχι εκατομμυριούχοι. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως οι Εβραίοι να αγοράζουν και να πουλάνε σε Εβραίους».

Ναι, οι Εβραίοι αγοράζουν ακίνητα, αλλά αυτά τα ακίνητα πωλούνται σε Γερμανούς, Ιρανούς και Ρώσους, προσθέτει. «Εκείνα τα μέρη έγιναν μια ξεχωριστή Δημοκρατία. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις Τούρκους να δουλεύουν στις αγορές. Μην εκπλαγείτε αν ανοίξουν σύντομα τα δικά τους σχολεία, τους δικούς τους χώρους εργασίας και τις δικές τους αγορές. Εκεί πάει. […] Από την άλλη, έρχεται στο μυαλό το ερώτημα εάν πράγματι ξεπλένονται χρήματα. Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί», προστίθεται.

Ο τομέας των ακινήτων στην περιοχή Τρικώμου  δεν βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του «κράτους», αναφέρεται. «Το πιο σημαντικό είναι ότι κάποιος μπορεί να ξεπλένει τα χρήματά του. Οι μυστικές υπηρεσίες θα αναλάβουν δράση σε αυτό και θα το ερευνήσουν», καταλήγει.