Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Σεισμός πολλών πολιτικών ρίχτερ έφεραν οι χθεσινές εκλογές στην Ολλανδία και η ραγδαία αύξηση των ποσοστών του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς, ο οποίος έκοψε πρώτος το νήμα με σχετικά μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα.

Με καταμετρημένες σχεδόν όλες τις ψήφους, το κόμμα του Βίλντερς φαίνεται να εξασφαλίζει 37 έδρες από τις συνολικά 150 του Ολλανδικού κοινοβουλίου, διπλασιάζοντας την παρουσία του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Στην προεκλογική κυριάρχησε το μεταναστευτικό κάτι το οποίο ευνόησε τον 60χρονο πολιτικό και την αντιμεταναστευτική ρητορική του, ενώ επωφελήθηκε και από την αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την απερχόμενη κεντροδεξία κυβέρνηση εξαιτίας της ακρίβειας.

Στη δεύτερη θέση η συμμαχία Εργατικών-Πράσινων του πρώην ευρωπαίου επιτρόπου Φρανς Τίμερμανς που προβλέπεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση, κερδίζοντας 25 έδρες πετυχαίνοντας επίσης αύξηση από τις σημερινές 17 έδρες.

Το κεντροδεξίο κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάρκ Ρούτε με επικεφαλής την κουρδικής καταγωγής  Ντίλαν Γεσιλγκιόζ, λαμβάνει 24 έδρες, 10 λιγότερες από όσες είχε στην προηγούμενη βουλή.

Ωστόσο για να καταφέρει να αναλάβει την πρωθυπουργία ο ηγέτης του κόμματος της Ελευθερίας θα πρέπει να εξασφαλίσει την στήριξη τουλάχιστον 76 βουλευτών, με τους περισσότερους αντιπάλους του να δηλώνουν προεκλογικά ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν μαζί του.

Ήδη, οι πολιτικοί «συγγενείς» του Βίλντερς στη Γηραιά Ηπειρο, έσπευσαν να τον συγχαρούν. Η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν έκανε λόγο για «θεαματική επίδοση» στις βουλευτικές εκλογές.

«Οι άνεμοι της αλλαγής είναι εδώ», σχολίασε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν

Αντίθετα το κλίμα στις Βρυξέλες δεν θα είναι καθόλου πανηγυρικό

Επτά χρόνια μετά το Brexit η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποκλείεται να βρεθεί αντιμέτωπει με το Nexit  αφού ο Βίλντερς είναι γνωστός για τον ευρωσκεπτικισμό του.