Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Τριακόσιες δέκα παλέτες με ανθρωπιστικό υλικό εκφορτώθηκαν χθες για πρώτη φορά στην πλωτή αποβάθρα στις ακτές της βόρειας Γάζας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Αμάλθεια" για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο από την Κύπρο προς τη Γάζα. Τη διακίνηση του υλικού ανέλαβε ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να διευκολύνουν τη διακίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από γης, θάλασσας και αέρα, όπως προβλέπει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

1

Από την πλευρά της, η Χαμάς υπογράμμισε σε δική της ανακοίνωση πως «καμιά οδός παράδοσης βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της αποβάθρας, δεν αποτελεί εναλλακτική στις χερσαίες οδούς υπό παλαιστινιακή επίβλεψη».

Έπειτα από αρκετές ημέρες που εμποδίζεται η έλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία όπου απειλείται λιμός, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως θα παραδοθούν «περίπου 500 τόνοι (βοήθειας) εντός των προσεχών ημερών».

1

Το Λονδίνο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι φορτίο με βρετανική ανθρωπιστική βοήθεια «παραδόθηκε» στην ακτή της Γάζας, ταυτόχρονα «με βοήθεια των ΗΠΑ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων» μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου από την Κύπρο, ενώ η Γαλλία ανέφερε πως πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού της που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο ξεφορτώνει στην τεχνητή αποβάθρα.

1

Την κατασκευή της πλωτής αποβάθρας ανέλαβαν εξ ολοκλήρου αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ η φύλαξή της, τόσο κατά το στάδιο της κατασκευής της, όσο και μετέπειτα, ανατέθηκε στον ισραηλινό στρατό σε συντονισμό με την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση CENTCOM και την αρμόδια υπηρεσία συντονισμού επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» και τις ειδικότερες διευθετήσεις που επακολούθησαν μεταξύ του Ισραήλ, της διακυβέρνησης Μπάιντεν και των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου σε συνεννόηση με τον ΟΗΕ, το ανθρωπιστικό υλικό υπόκειται σε έλεγχο ασφαλείας στην Κύπρο και στη συνέχεια φορτώνεται σε πλοίο για να μεταφερθεί.

Τα κιβώτια της ανθρωπιστικής βοήθειας διαχωρίζονται σε παλέτες και αναλόγως του βάρους τους, μεταφέρονται με μικρότερα πλοία στην πλωτή αποβάθρα που συνδέεται με την ακτή. Αφού εκφορτωθούν και τοποθετηθούν σε οχήματα, το ανθρωπιστικό υλικό παραδίδεται στο Διεθνές Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ ως επίσης και σε άλλους φορείς του Οργανισμού που δραστηριοποιούνται στον παλαιστινιακό θύλακα. Την επίβλεψη ασφαλείας της διακίνησης της ανθρωπιστικής βοήθειας συμφωνήθηκε να αναλάβει ο ισραηλινός στρατός.    

Γκότσης: Στόχος της ΚΔ η συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας 

«Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να υπάρχει συνεχής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας, από το λιμάνι της Λάρνακας στη Λωρίδα της Γάζας», τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρος Γκότσης.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο πρόσθεσε ότι η αρχική στόχευση, όπως είχε αναφέρει και ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ήταν να μεταφέρονται στην Γάζα δύο χιλιάδες τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας κάθε εβδομάδα.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι να υπάρξουν κάθε εβδομάδα διαθέσιμες ποσότητες βοήθειας και να γίνεται εγκαίρως η διαδικασία ελέγχου των φορτίων, ώστε η συμπληρωματική αυτή βοήθεια να φτάνει στους Παλαιστίνιους της Γάζας που το έχουν ανάγκη.

Η πρωτοβουλία, τόνισε, παραμένει ανοικτή για όσες χώρες ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν. Ο κύριος Γκότσης υπογράμμισε πως με τις δύο τελευταίες αποστολές έχει σταλεί βοήθεια από Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σημείωσε, αναμένεται και η ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας του Ταμείου Αμάλθεια, του οποίου οι λεπτομέρειες βρίσκονται σε τελικό στάδιο, ώστε να υπάρξει περαιτέρω χρηματοδότηση του έργου.

Πηγή: ΡΙΚ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ