Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Σχέδια και δράσεις του κατοχικού στρατού, για περαιτέρω προωθήσεις και σε άλλα σημεία κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, φέρνει απόψε στο φως ο ΑΝΤ1. Την ώρα που συνεχίζεται η παύση εργασιών στη νεκρή ζώνη της Πύλας, και παραμένει εν αμφιβόλω η συναντίληψη που πέτυχε η UNFICYP, αποκαλύπτεται και με ντοκουμέντα πώς η κατοχική πλευρά επιχειρεί να προωθηθεί στη νεκρή ζώνη ακόμη και σε προάστια της πρωτεύουσας.

Σχέδια για δημιουργία νέων τετελεσμένων στη νεκρή ζώνη εξυφαίνουν οι κατοχικές αρχές.

Ενδεικτικό των σχεδιασμών τους, η προέλαση που επιχείρησαν προ μερικών ημερών στην περιοχή του Αγίου Δομετίου, στην πρωτεύουσα.

Στα πλάνα που εξασφάλισε και φέρνει στο φως ο ΑΝΤ1 κατ' αποκλειστικότητα, δείχνουν άνδρες του κατοχικού στρατού να προσπαθούν να προωθηθούν εντός της ουδέτερης ζώνης, στην περιοχή πίσω από τον Ιππόδρομο, και συγκεκριμένα απέναντι από τις οδούς Αρχιμήδους και Συρακουσών.

Οι άνδρες του κατοχικού στρατού βρέθηκαν, ωστόσο, αντιμέτωποι με μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, και συγκεκριμένα του Βρετανικού Αποσπάσματος.

Οι κατοχικές δυνάμεις, που διατηρούν φυλάκιο στο παρακείμενο ύψωμα 182, στοχεύουν να εξασφαλίσουν έλεγχο παρακείμενης οικίας που βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης, και η οποία θεωρούν ότι βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή, γεγονός που αμφισβητούν εντόνως τα Ηνωμένα Έθνη και Εθνική Φρουρά.

Ο δρόμος μπροστά από την οικία χρησιμοποιείται από εποχούμενα περίπολα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία μέχρι το 2005 διατηρούσε στατικό φυλάκιο στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ανήσυχη ηρεμία, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αυξήσει την πυκνότητα των περιπόλων τους.

Στασιμότητα και αδιέξοδο στην Πύλα

Την ίδια ώρα παραμένει το αδιέξοδο στη νεκρή ζώνης της Πύλας, χωρίς να διαφαίνονται και προοπτικές μεταστροφής της κατάστασης.

Για τρίτη εβδομάδα δεν διεξάγονται εργασίες κατασκευής του δρόμου κατεχόμενου Άρσους – Πύλας, ούτε και οι εργασίες διάνοιξης οικοπέδων που είχε αρχίσει η Δημοκρατία, εξαιτίας της στάσης του κατοχικού καθεστώτος.

«οφείλει ο κ. Στιούαρτ να πείσει τους Τ/κ και το κατοχικό καθεστώς ότι υπόγραψαν μια συναντίληψη και θα πρέπει να βασιστούν σε αυτήν την υπογραφή. Και όπως εμείς τηρήσαμε τη συμφωνία κατά γράμμα και έτσι και αυτοί να τηρήσουν τη συμφωνία» δήλωσε ο κοινοτάρχης Πύλας Σίμος Μυτίδης.

Ο αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Κόλιν Στιούαρτ συνεχίζει, πάντως, τις επαφές και με τις δύο πλευρές, με την ελληνοκυπριακή πλευρά να διαμηνύει ότι δεν συζητά επαναδιαπραγμάτευση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε.