Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κυπριακό.

Αίσια κατάληξη στο σήριαλ με τον διορισμό απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό, ίσως και εντός της εβδομάδας βλέπουν κύκλοι στη Λευκωσία. 

Στηριζόμενοι στη  βάση των όσων διαμείφθηκαν την περασμένη βδομάδα μεταξύ του προέδρου Χριστοδουλίδη και του Γενικού Γραμματέα, Αντώνιο Γκουτέρες, αλλά και της εκτίμησης ότι, μετά την απόρριψη της Τζιούλι Μπίσιοπ,  η τουρκική πλευράς δεν μπορεί να πει ξανά όχι στην  εισήγηση του Γενικού Γραμματέα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στα επόμενα εικοσιτετράωρα ο κος Γκουτέρες θα ενημερώσει τις δυο πλευρές ξεχωριστά για την προσωπικότητα της επιλογή του, η  οποία όπως  όλα δείχνουν θα είναι και πάλι γυναίκα.

Το θέμα  είναι πως και πόσο  θα μπορέσει να βοηθήσει ο διορισμός απεσταλμένου, όταν ακόμα και σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, επιμένει κυνικά πως εάν πρόκειται υπάρξει ξανά  διαπραγμάτευση στην Κύπρο, θα είναι μεταξύ δύο κρατών, όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων.

Μιλώντας στην επιτροπή προϋπολογισμού της τουρκικής Βουλής, ο Τούρκος Υπουργός ξεκαθάρισε πως,  πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, θα  πρέπει να εξισωθούν οι συνθήκες για δύο κράτη. Δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία με το παράνομο ψευδοκράτος.

Ανάγλυφη ήταν για άλλη μια φορά η διαφορετική προσέγγιση που διατηρεί η τουρκική πλευρά σε σχέση με τα Ελληνοτουρκικά, με τον κύριο Φινταν να  υποστηρίζει πως οι σχέσεις  της χώρας του με την Ελλάδα εξελίσσονται προς θετική κατεύθυνση και πως  συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη Συνάντηση Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου τον προσεχή  Δεκέμβριο. Κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει την Λευκωσία, ενόψει και της εξέτασης των ευρωτουρκικών από το ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Να μην μείνει ξανά το κυπριακό εκτός της ατζέντας των Ευρωτουρκικών.  

Ουδέν νεότερο στην Πύλα

Καμία απολύτως, φαίνεται πως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από ότι αρχικά είχε αφεθεί να νοηθεί.  

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης, Αλίμ Σιντίκ, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει αμετάβλητη, με τους  Ειρηνευτές να  παρακολουθούν την περιοχή.

Ο Κόλιν Στιούαρτ ανέφερε αόριστα, ο κος Σιντικ, θα συνεχίσει τις επαφές του αυτή την εβδομάδα.

Να υπενθυμίσουμε πως όπως από την προηγούμενη εβδομάδα μετέδωσε ο αντ1, το όποια προσκόμματα προβάλλονται από την τ/κ πλευρά προέρχονται από την Άγκυρα και έχουν να κάνουν με ζητήματα  ασφάλειας, καθώς ο κατοχικός στρατός θεωρεί πως με την υλοποίηση της συναντίληψης θα απωλέσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα που έχει εδώ και δεκαετίες λόγω της παρουσίας του φυλακίου που διατηρεί στις παρυφές της Πύλας.