Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Νέες βολές Ερντογάν κατά Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Τούρκος Πρόεδρος επιμένει την ίδια ώρα να χαρακτηρίζει την Χαμάς πατριωτικό κίνημα. Αντιδράσεις καταγράφονται στη Γερμανία εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, που τον προσκάλεσε για επίσκεψη την ερχόμενη βδομάδα, παρά την ακραία ρητορική του.  

Σήκωσε παντιέρα κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν κάνει βήμα πίσω ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιστρέφοντας από το Ριάντ και την κοινή Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και μιλώντας στους δημοσιογράφους επέμεινε να χαρακτηρίζει το Ισραήλ εγκληματία πολέμου, τη Δύση συνένοχη, τη Χαμάς κίνημα που μάχεται για την πατρίδα του και τη χώρα του κλειδί για την επίλυση κάθε κρίσης στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Οι δυτικές χώρες απλώς παρακολουθούν την βαρβαρότητα από την κερκίδα. Η Τουρκία είναι η χώρα που προσφέρει τις πιο εφικτές προτάσεις για επίλυση του προβλήματος. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν πρωτοβουλίες και σχέδια σε αυτή τη γεωγραφία χωρίς την Τουρκία», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Αφού εξέφρασε την ετοιμότητα του να συνεργαστεί με την Τεχεράνη για να αναγκαστεί το Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο, με ότι κι αν αυτό σημαίνει, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος του Ιράν θα επισκεφθεί την Τουρκία στις 28 Νοεμβρίου. Ενώ ακολούθως εξήγγειλε νέα διπλωματική πρωτοβουλία, αφήνοντας ωστόσο εκτός της Ουάσιγκτον.

«Θα καλέσω μία προς μία όλες τις χώρες που απείχαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Γ.Σ του ΟΗΕ για να τις πείσω να συνταχθούν για μια κατάπαυση του πυρός. Όχι όμως τον Τζο Μπάιντεν. Δεν θα ήταν σικ να τον καλέσω εγώ. Αν ο Μπάιντεν πιστεύει ότι η Γάζα δεν είναι γη του παλαιστινιακού λαού αλλά η γη αυτών των εποίκων κατοίκων του Ισραήλ, είναι αδύνατο να συμφωνήσουμε. Η περιοχή μας πρέπει να απαλλαγεί από τις χώρες που έρχονται από δεκάδες χιλιόμετρα μακριά και θέλουν να αποκτήσουν και δικαιοδοσία εδώ», δήλωσε ο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Τούρκος Πρόεδρος ετοιμάζει βαλίτσες για το Βερολίνο, κατόπιν πρόσκλησης του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Τα γερμανικά κόμματα εκφράζουν επιφυλάξεις ενώ και η κοινή γνώμη στη Γερμανία βράζει για την επίσκεψη Ερντογάν και ενδεικτικά είναι και τα δημοσιεύματα στον τύπο.  

«Αμφισβητώντας το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, το παρατράβηξε. Το να κατηγορεί το Ισραήλ για φασισμό λίγο πριν επισκεφθεί τη Γερμανία, κάνει την πρόκλησή του ακόμη πιο κακόγουστη».

Γράφει η FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG, την ώρα που το περιοδικό Der Spiegel στήνει στον τοίχο την γερμανική κυβέρνηση για την πρόσκληση που του απηύθυνε, αποκαλύπτοντας ότι και στις τάξεις της επικρατεί ανησυχία για τις θέσεις που ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να εκφράσει από το Βερολίνο.

«Στο Βερολίνο επικρατεί ανησυχία ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί τελικά να ξεπεράσει τα όρια. Ότι θα υποκύψει στο λαικιστικό του ένστικτο και θα κάνει αφόρητες δηλώσεις. Για τον πόλεμο στη Γάζα, για παράδειγμα, για τη Χαμάς ή ακόμη και για τον ρόλο των μουσουλμάνων της Γερμανίας. Πώς θα αντιδράσει τότε ο Καγκελάριος;»

Με τον Όλαφ Σολτς τα βάζει και η εβραική κοινότητα της χώρας.