Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Ήταν όλοι εκεί. Από τους Προέδρους του Ιράν, της Συρίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Παλαιστινιακής Αρχής, έως τον Εμίρη του Κατάρ. Η έκτακτη κοινή Σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας για την Λωρίδα της Γάζας, ιστορική από κάθε άποψης.

«Επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας για άμεση παύση των στρατιωτικών επιθέσεων και για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων προς ανακούφιση των αμάχων και καλούμε να επιτραπεί στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις να διαδραματίσουν τον ρόλο τους.», επισήμανε ο διάδοχος του θρόνου Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμαν.

Οι ηγέτες και εκπρόσωποι των 57 κρατών που συμμετείχαν στην Σύνοδο κατηγόρησαν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και απαίτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, η επιδίωξη ορισμένων δυνάμεων με την καθοδήγηση του Ιράν για υιοθέτηση κοινής, σκληρής γραμμής κατά του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, έπεσε στο κενό. Από τις ομιλίες ξεχώρισε ο εκθειασμός της Χαμάς από τον Ιρανό Πρόεδρο και η νέα επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Δύσης.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την αντίσταση στο Ισραήλ. Φιλάμε τα χέρια της Χαμάς για την αντίστασή της εναντίον του Ισραήλ», σημείωσε ο Πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραισι.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι όλα αυτά τα εγκλήματα γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου χωρίς καμία πραγματική δράση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας για να τα σταματήσει και να αποδώσει δικαιοσύνη στον παλαιστινιακό λαό.», τόνισε ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμουντ Αμπάς.

«Η διεθνής κοινότητα φέρει ευθύνη για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ζητάμε τον τερματισμό του αναγκαστικού εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας και την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας.», ανέφερε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντελ Φαταχ Αλ Σισι.

«Δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται οι μαχητές της αντίστασης της Χαμάς που υπερασπίζονται την πατρίδα τους, με τους κατακτητές. Είναι ντροπή εκείνοι που μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, να σιωπούν μπροστά στις συνεχείς σφαγές στην Παλαιστίνη», επισήμανε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Τεχεράνη επεδίωξε να υιοθετηθεί το μέτρο του πλήρους μποικοτάζ του πετρελαίου και του φ.σ του Ισραήλ, χωρίς αποτέλεσμα. Διάσταση απόψεων καταγράφηκε και στις τάξεις του Αραβικού Συνδέσμου σε σχέση με πρόταση για απαγόρευση της χρήσης βάσεων στις αραβικές χώρες από αμερικανικά στρατεύματα, αλλά και παγώματος των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων τους με το Ισραήλ.