Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδος-Κύπρου στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποίησαν δηλώσεις. Οι δύο ηγέτες, όπως έκαναν γνωστό συμφώνησαν στη δημιουργία μικτής επιτροπής για τα θέματα μετανάστευσης ενώ συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις στο Μεσανατολικό πρόβλημα και την εμπλοκή Κύπρου και Ελλάδας στη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα. Οι δύο κυβερνήσεις ενημέρωσαν μέσω κοινού ανακοινωθέντος τι αποφασίστηκε στην 1η Διακυβερνητική Σύνοδο.

Στις δηλώσεις του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου είναι άριστες, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.

«Θέλουμε να έχουμε καλύτερο συντονισμό, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κα άμυνας, αλλά σε όλο το κυβερνητικό έργο».

Ο ΠτΔ είπε πως οι εξελίξεις στο μεσανατολικό μέτωπο επηρεάζουν άμεσα Κύπρου και Ελλάδα, γι’ αυτό και συζήτησαν την πρωτοβουλία της Κύπρου για τη δημιουργία θαλάσσιου δρόμου, ευχαριστώντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη σε αυτό το εγχείρημα.

«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για το Κυπριακό, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη τη διερεύνηση προοπτικών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς και τις εξελίξεις στη Νεκρή Ζώνη και την υπαναχώρηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε πως Ελλάδα και Κύπρος συμφώνησαν για τη σύσταση μικρής επιτροπής στο άσυλο και τη μετανάστευση.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για θέματα πολιτικής προστασίας, παιδείας και ενέργειας.

«Στην παιδεία, συμφωνήσαμε να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία, δημιουργώντας μηχανισμό άμεσης επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές μας σε Ελλάδα και Κύπρο».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως η Κύπρος έχει πολλά να μάθει από την Ελλάδα σε επίπεδο πολιτισμό, δηλώνοντας πως οι δύο χώρες θα προβούν σε αναθεώρηση της συμφωνίας που έχουν από το 1987.

«Στα θέματα άμυνας, επαναβεβαιώθηκε η προσήλωσή μας στην ενίσχυση της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας. Το άριστο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Υπουργείων και Γενικών Επιτελείων θα επεκταθεί περαιτέρω με τη συνεργασία των ακαδημιών άμυνας και ασφάλειας».

Τέλος, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε τη σημασία της ευρωπαϊκής ναυτιλίας που πρέπει να αναδείξουν οι δύο χώρες.

Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως εθνική προτεραιότητα της Ελλάδας αποτελεί το Κυπριακό πρόβλημα και οι επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

«Απαράδεκτη για εμάς η θέση για δύο έθνη. Κοινή μας επιδίωξη να ισχύσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια». 

Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, το ελληνικό κράτος συνεχίζει τις προσπάθειες για καλυτέρευση των σχέσεων του με την Τουρκία, κάτι που θα ωφελήσει και το Κυπριακό.

«Πενήντα χρόνια μετά την πληγή της Κύπρου, τα κράτη μας ανοίγουν πρώτη φορά τόσο οργανωμένα τις σχέσεις τους».

Τα δύο κράτη, είπε ο κ. Μητσοτάκης, προχωρούν στην ανάπτυξη με μεταρρυθμιστική βούληση και θα ανταλλάζουν τεχνογνωσία σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πολιτική προστασία και η ναυτιλία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε πως οι δύο χώρες υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά πάντοτε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Διαχωρίζουμε τη Χαμάς και τη δράση της από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Τασσόμαστε υπέρ της απελευθέρωσης των ομήρων χωρίς όρους. Θέλουμε να υποστηρίξουμε τους άμαχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την μελετημένη, όπως την χαρακτήρισε, πρωτοβουλία θαλασσίων διαδρομών για τη Γάζα, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση Ελλάδας και Κύπρου για λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό Πρόβλημα.

«Τέλος, στον τομέα της ενέργειας, επανεπιβεβαιώσαμε την εξαιρετική μας συνεργασία. Μιλήσαμε για την πρωτοβουλία East Gas Mediterranean Forum, που θα αναλάβει η Ελλάδα. Χαιρόμαστε που θα συνδράμουμε στην υλοποίησή του».